Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Και πάλι πάνω από τα 100 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Μετά το χθεσινό +18%, στο +8% η σημερινή άνοδος

Φυσικό αέριο: Και πάλι πάνω από τα 100 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Νέο άλμα σημείωσαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα, εν μέσω των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση του αμφιλεγόμενου ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2».

Η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων εκτοξεύθηκε κατά 8,1% την Τετάρτη, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό +18%, το οποίο επήλθε ως απόρροια της απόφασης των γερμανικών εποπτικών αρχών να «παγώσουν» προσωρινά τη διαδικασία έγκρισης του νέου αγωγού. 

Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μεγαβατώρας να ξεπεράσει και πάλι το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ και να φθάσει έως τα 101,82 ευρώ, το υψηλότερο σημείο από τις 18 Οκτωβρίου. 

Supply fears send European gas prices surging

Η εταιρεία Nord Stream 2 AG, η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία του αγωγού, αποφάσισε προσφάτως να ιδρύσει μια νέα θυγατρική, η οποία θα καταστεί ιδιοκτήτρια και πάροχος του γερμανικού τμήματος του αγωγού. 

Η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης, όπως διευκρίνισε το Βερολίνο, θα διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθεί η σύσταση της νέας ρωσικής εταιρείας. 

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν αποκλείεται να επιδράσουν αρνητικά στις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ιδίως αυτή την περίοδο που οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, λόγω της έλευσης του χειμώνα και της πτώσης της θερμοκρασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Nord Stream 2» φιλοδοξεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας τα εδάφη της Πολωνίας και της Ουκρανίας. 

Το μαρτύριο της σταγόνας  

Παρότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση της Γηραιάς Ηπείρου, η ρωσική Gazprom μέχρι στιγμής δεν έχει αυξήσει τις προβλεπόμενες παραδόσεις για τον Δεκέμβριο ούτε μέσω των αγωγών σε Λευκορωσία – Πολωνία ούτε μέσω του αγωγού στην Ουκρανία. 

Οι αναλυτές, εξάλλου, οι οποίοι θεωρούν ότι η υπάρχουσα ροή αερίου απέχει παρασάγγας από τα φυσιολογικά επίπεδα, χαρακτηρίζουν απίθανη τη μελλοντική αύξηση των παραδόσεων, εφόσον οι Ρώσοι δεν διαπιστώσουν πρόοδο στην αδειοδότηση του «Nord Stream 2».

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την εν εξελίξει ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση προς όφελός της, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης του νέου αγωγού. 

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να δει βιώσιμες αυξήσεις στις ρωσικές παραδόσεις έως ότου ο «Nord Stream 2» εγκριθεί και ξεκινήσει η λειτουργία του, εκτιμάει χαρακτηριστικά ο Carlos Torres Diaz, αντιπρόεδρος της Rystad Energy.  

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του έτους, καθώς η υψηλή ζήτηση (ως απόρροια της αλματώδους ανάπτυξης της οικονομίας) σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα έχουν εκτροχιάσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στην επιδείνωση του προβλήματος συμβάλλει και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως τα έργα συντήρησης στα νορβηγικά οικόπεδα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, η υψηλή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία κ.α. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 39 ευρώ η επιδότηση μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Το τελικό χρονοδιάγραμμα για το επίδομα θέρμανσης

Πούτιν: Περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Tιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News