ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελικό χρονοδιάγραμμα για το επίδομα θέρμανσης

Έως τις 10 Δεκεμβρίου τα χρήματα

Το τελικό χρονοδιάγραμμα για το επίδομα θέρμανσης

«Ξεκλειδώνει» μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης καθώς δρομολογούνται όλες οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν αυτή τη στιγμή την εκκίνηση της διαδικασίας.

Πριν από λίγο κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που επιτρέπει την εκχώρηση ποσού 90 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση του αυξημένου φέτος επιδόματος θέρμανσης. Με τα 90 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και τα 78 εκατ. ευρώ που διατίθενται ούτως ή άλλως από τον κρατικό προϋπολογισμό, συγκεντρώνονται τα 168 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες -εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αυξημένη «βάση» επιδότησης, αύξηση του πληθυσμιακού κριτηρίου για όσους χρησιμοποιούν ξύλα κλπ- και η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων και οι πρώτοι πόροι θα δοθούν υπό μορφή προκαταβολής καταρχήν σε όσους ήταν δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης και πέρυσι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ημερομηνία καταβολής των προκαταβολών δεν θα αλλάξει κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στις 10 Δεκεμβρίου. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιδιωχθεί να έχουν καταβληθεί χρήματα και στους νέους δικαιούχους οι οποίοι όμως θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά. 

Δικαιούχοι και όσοι χρησιμοποιούν ξύλα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «MR», δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθίστανται και όσοι χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση σε περιοχές με πληθυσμό έως και 3.500 κατοίκους ενώ μέχρι και πέρυσι, το όριο ήταν στους 2.500 κατοίκους.

Σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης για την καύση ξύλου. 

Για τις ορεινές περιοχές και τα χωριά, εξάλλου, το ξύλο προβάλλεται αυτή τη στιγμή ως μια πιο προσιτή λύση δεδομένου ότι το κόστος του δεν ανατιμήθηκε τόσο πολύ όσο το πετρέλαιο θέρμανσης (πωλείται σχεδόν 50% πάνω σε σχέση με πέρυσι).

Τα κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος: 

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. 
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. 

Εισοδηματικό όριο: 

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο 
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα 
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα 

Εκτιμάται ότι χρήση του επιδόματος θα κάνουν φέτος έως και 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση

Τιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

Μόνιμος μηχανισμός για το ρεύμα και επιπλέον δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News