Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 14:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα η ανεργία τον Οκτώβριο

Μετά και τα στοιχεία του Οκτωβρίου, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,6%, από 4,8%

ΗΠΑ: Υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα η ανεργία τον Οκτώβριο

Περαιτέρω βελτίωση καταγράφηκε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τις νέες θέσεις εργασίας να αυξάνονται περισσότερο του αναμενομένου, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να υποχωρήσει για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Παράλληλα αναθεωρήθηκαν ανοδικά και οι νέες θέσεις για τον Σεπτέμβριο, αισθητά υψηλότερα από τις 194.000 θέσεις των αρχικών εκτιμήσεων.

Βάσει των στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Οκτώβριο προστέθηκαν 531.000 νέες θέσεις εργασίας (εξαιρουμένων εκείνων στον αγροτικό κλάδο), έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 450.000 θέσεων. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, για να δείξουν ότι εντέλει οι νέες θέσεις ανήλθαν στις 312.000, από τις αρχικές εκτιμήσεις των 194.000 θέσεων εργασίας.

Μετά και τα στοιχεία του Οκτωβρίου, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,6%, από 4,8% τον Σεπτέμβριο και επέκτεινε από τον Ιούνιο την πτωτική του τάση, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 5,9%.

Ωστόσο παρά τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό παραμένουν, σε έναν μήνα που τα επιδόματα στήριξης της κυβέρνησης δεν υπήρχαν από τη στιγμή που έλαβαν τέλος από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα σχολεία επέστρεψαν κανονικά στη διά βίου μάθηση. Την ώρα που εταιρείες ψάχνουν απεγνωσμένα να προσλάβουν προσωπικό, εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι και εκτός της αγοράς εργασίας.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μετακόμισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τις τοποθεσίες που εργάζονταν δεν έχουν επιστρέψει ακόμη, το χάσμα με τις ανοιχτές θέσεις εργασίας δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη του Αυγούστου, καταγράφηκαν 10,4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας. 

Τα σημερινά στοιχεία αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις αγορές και τους επενδυτές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας και την πλήρη ανάκαμψής της στα προ πανδημίας επίπεδα. Μετά τα νέα βελτιωμένα στοιχεία, θα μεγάλη σημασία το επόμενο διάστημα πώς θα κινηθούν οι εξαγγελίες της Fed. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News