Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 19:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Amazon: Στο τέλος του 2022 οι δύο πρώτοι δορυφόροι για Ίντερνετ

Amazon: Στο τέλος του 2022 οι δύο πρώτοι δορυφόροι για Ίντερνετ

Μέσα στους τελευταίους μήνες του επόμενου έτους, η Amazon θα στείλει στο διάστημα τους πρώτους δορυφόρους της σειράς Kuiper, οι οποίοι και θα αποτελέσουν το πρώτο κομμάτι του σχεδίου για την ενίσχυση της ταχύτητας και την επέκταση της δυνατότητας σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κοσμο. Η Amazon έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στην αρμόδια αμερικανική αρχή τηλεπικοινωνιών (FCC) για την αποστολή των δύο πρωτοτύπων, του KuiperSat-1 και KuiperSat-2.

«Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να δούμε πως αποδίδουν στο διάστημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταρείας, Rajeev Badyal, αναφερόμενος στους δορυφόρους. «Αναμένουμε να μάθουμε πολλά δεδομένης της πολυπλοκότητας και του ρίσκου λειτουργίας σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

 

Το πρόγραμμα Kuiper αποτελεί μέρος του σχεδίου της Amazon για δημιουργία δικτύου 3.236 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, το οποίο θα παρέχει υψηλότατες ταχύτητες Ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αμερικανική αρχή τηλεπικοινωνιών ενέκρινε πέρυσι το σύστημα της Amazon, με το οποίο ο τεχνολογικός κολοσσός σκοπεύει να επενδύσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια στο εν λόγω πρόγραμμα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία Ίντερνετ μέσω του προγράμματος Kuiper θα ξεκινήσει να λειουργεί μόλις η εταιρεία έχει αποστείλει 578 δορυφόρους σε τροχιά.

Ανταγωνισμός

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την πάροχο υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας Verizon, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κλάδο του δορυφορικού Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.

Η Amazon αναμένεται πως θα ανταγωνιστεί ευθέως με την εταιρεία διαστήματος του Έλον Μασκ, την SpaceX, η οποία μέσω του δικτύου Starlink έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τελευταίας γενιάς δορυφορικού συστήματος για broadband Ίντερνετ. Υπάρχουν βέβαια αρκετές ακόμη εταιρείες στο χώρο που προσπαθούν να αναπτύξουν αντίστοιχα συστήματα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Kuiper έχει αναπτυχθεί με σταθερό ρυθμό εντός των κόλπων της Amazon. Απασχολεί πλέον 750 εργαζομένους, ενώ ανακοίνωσε πως θα προσλάβει εκατοντάδες ακόμη άτομα μέσα στο 2022. Η τεχνολογική εταιρεία έχει προχωρήσει στην κατασκευή τεράστιων υποδομών στην Ουάσιγκτον, αποκλειστικά για τη δοκιμή και κατασκευή δορυφόρων. Έχει ήδη βέβαια ανακοινώσει την ανέγερση περαιτέρω εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News