Business & Finance Κυριακή 31/10/2021, 08:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Πώς οι αργές παραδόσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη

Από τα τέλη του 2020, οι χρόνοι παράδοσης στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι χειρότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Πώς οι αργές παραδόσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη

Σε απειλή για την προσπάθεια των οικονομιών να ανακάμψουν από την πανδημία εξελίσσονται τα σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Από τα τέλη του 2020, οι χρόνοι παράδοσης στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι χειρότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ. 

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτή η απότομη επιδείνωση των χρόνων παράδοσης είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης στη ζήτηση, των εκτεταμένων προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία ή ενός συνδυασμού των δύο. 

Τα εργοστάσια στην Κίνα που έκλεισαν στις αρχές του 2020, τα lockdowns σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα, η διατάραξη των δικτύων logistics και οι περιορισμοί στη μεταφορική δυναμικότητα έχουν προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις τόσο στο κόστος μεταφορών όσο και στους χρόνους παράδοσης. 

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Πώς οι αργές παραδόσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη-1

Σε τέτοιες εποχές, οι προμηθευτές συνήθως αποκτούν μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ, προκαλώντας αυξήσεις στις τιμές. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα μπορούν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων και πρώτων υλών, κάτι που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή και να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα, τονίζει το ΔΝΤ. 

Πάντως, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού αρχίσουν να μειώνονται, οι περιορισμοί στην παραγωγική δυναμικότητα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα υποχωρήσουν, με αποτέλεσμα οι πιέσεις στην παραγωγική αλυσίδα και τους χρόνους παράδοσης να μετριαστούν. 

Πότε θα γίνει, όμως, αυτό; «Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει σύντομη ανακούφιση από τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας», προειδοποιεί το ΔΝΤ. 

Η αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ένα ακόμα κύμα του κορωνοϊού και ακραία καιρικά φαινόμενα -εάν εκδηλωθούν- θα μπορούσαν να προκαλέσουν και άλλες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο κόσμος ξεμένει από τα πάντα: Ο χάρτης των ελλείψεων

Θα έρθουν στην ώρα τους τα Χριστούγεννα φέτος; 

Γιατί κινδυνεύουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με άδεια ράφια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News