Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 18:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Έγγραφο εργασίας «δείχνει» κανόνα για το χρέος στο 100% του ΑΕΠ

Διατηρεί στο 3% του ΑΕΠ το πλαφόν για το έλλειμμα – Ποια επιχειρήματα αναπτύσσει η πρόταση εν όψει της συζήτησης στην Ευρωζώνη

ESM: Έγγραφο εργασίας «δείχνει» κανόνα για το χρέος στο 100% του ΑΕΠ

Διατήρηση του ανώτατου ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και αύξηση του ανώτατου ορίου δημόσιου χρέους στο 100% (από 60% σήμερα) προβλέπονται σε έγγραφο εργασίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο της εν εξελίξει δημόσιας συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. 

Στο έγγραφο 140 σελίδων, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι του ESM προωθούν μια προσέγγιση δύο πυλώνων, η οποία χρησιμοποιεί ως ανώτατο όριο για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 3% και ως ανώτατο όριο χρέους το 100%, ενσωματώνοντας παράλληλα έναν νέο κανόνα επιβολής ορίου δαπανών. 

«Τα ανώτατα όρια δαπανών, τα οποία θα ακολουθούν την τάση της ανάπτυξης, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους μεσοπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι εκφράζονται σε όρους διαρθρωτικού ισοζυγίου» εξηγούν, μεταξύ άλλων. 

Για να προσθέσουν: «Ο συνδυασμός του πρωτογενούς ισοζυγίου με έναν κανόνα δαπανών θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση του ρυθμού μείωσης του χρέους για χώρες με δημόσιο χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ». 

Διαβάστε επίσης: ESM: «Ναι» σε έλλειμμα 3%, «όχι» σε χρέος 60%

Οι χώρες με χρέος 100%, όπως επισημαίνουν, θα πετυχαίνουν σταδιακά έναν ρυθμό μείωσης της τάξης του 1/20 ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές αναταράξεις ή επενδυτικά κενά, τα οποία θα δικαιολογούν τυχόν αποκλίσεις. 

Οι «ποινές» για τους παραβάτες

Η παραβίαση του στόχου για έλλειμμα 3% προτείνεται να οδηγεί στην έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος», ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούσε να συνεπάγεται την προσφυγή σε ένα εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης. 

Στο έγγραφο, παράλληλα, περιγράφεται ότι οι εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, προκειμένου να παρέχεται ένα έξτρα κίνητρο για τη δημοσιονομική πειθαρχία. 

Διαβάστε επίσης: Δημοσιονομική πολιτική: Τα επόμενα βήματα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

«Οι καλά σχεδιασμένοι και διαφανείς κανόνες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική απόδοση και να αποτρέψουν τα λάθη της πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, οι αναθεωρημένοι κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στη σταδιακή κατάργηση των διακριτικών δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να ενισχύσουν τη δέσμευση για δημοσιονομικές θέσεις που σταθεροποιούν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους» καταλήγουν οι αξιωματούχοι του Μηχανισμού.   

Γιατί είναι αναγκαίες οι αλλαγές 

Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, οι παραπάνω αλλαγές συνιστούν απόρροια της πανδημικής κρίσης που έπληξε σκληρά την οικονομία της Ευρωζώνης και οδήγησε σε ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος. 

Η παρέμβαση των εθνικών κυβερνήσεων άμβλυνε την ύφεση και περιόρισε  τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ η στήριξη από τους θεσμούς της Ε.Ε. συνέδραμε στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. 

Την ίδια ώρα, η προσωρινή άρση των δημοσιονομικών κανόνων συνέβαλε ισότιμα στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην σταθεροποίηση των εθνικών οικονομιών. «Τώρα, η νέα οικονομική πραγματικότητα απαιτεί μια φρέσκια ματιά στους δημοσιονομικούς κανόνες» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος των παραπάνω προτάσεων είναι η απλοποίηση των κανόνων, προκειμένου να υπάρξει ενσωμάτωση της νέας οικονομικής πραγματικότητας και της δυνατότητας ύπαρξης υψηλότερων χρεών, χωρίς την ανάγκη αλλαγής των συνθηκών ή επικύρωσης από τα εθνικά συμβούλια. 

Διαβάστε επίσης: Γραφείο Προϋπολογισμού: Ανεδαφικός ο κανόνας για χρέος 60% του ΑΕΠ

Η πολιτική υποστήριξη θα μπορούσε να επιλύσει άλλους νομικούς περιορισμούς και να στηρίξει τη μετάβαση προς μια νέα τιμής αναφοράς του δημόσιου χρέους, καταλήγει το έγγραφο.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση συντάχθηκε από τους Olga FrancováErmal HitajJohn GoossenRobert Kraemer, Andreja Lenarčič και Γεώργιο Παλαιοδήμο, χωρίς να αντανακλά κατά ανάγκη και τις απόψεις του ESM.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις επίσημες προτάσεις της για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων προς το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο του ESM

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News