Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 21:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Barclays: «Και βέβαια πειράζει το υψηλό χρέος»

Barclays: «Και βέβαια πειράζει το υψηλό χρέος»

Με το κόστος δανεισμού παγκοσμίως να παραμένει στα σημερινά χαμηλα επίπεδα το επόμενο διάστημα, αυτό που θα αρχίσει να προκαλεί αίσθηση είναι το αυξανόμενο χρέος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Barclays σε έκθεσή της, ξεχωρίζοντας τη Βραζιλία ως την χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους της. 

Η Barclays παραθέτει την αντίθεσή της στη γενικότερα επικρατούσα θέση «δεν πειράζει το υψηλό χρέος», την οποία προβάλουν αρκετοί κορυφαίοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, που ισχυρίζονται ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε μεγάλες δαπάνες για να στηρίξουν τις οικονομίες από την κρίση του κορωνοϊού – σε αντίθεση με τη συμβατική λογική που θεωρεί τα υψηλά χρέη ριψοκίνδυνα. 

Ενώ λοιπόν αναγνωρίζει ότι η μείωση των επιτοκίων από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει θωρακίσει τις οικονομίες από το αυξανόμενο χρέος, η έκθεση της βρετανικής τράπεζες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κύκλος αλλάζει. Επισημαίνοντας τον κίνδυνο ειδικά για τις αναδυόμενες χώρες, η Barclays θεωρεί ότι τα «όρια στην αύξηση του χρέους θα πρέπει να υπάρχουν».

«Τα επιτόκια δεν πρόκειται να υποχωρήσουν περαιτέρω, όμως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί. Αυτό θα πλήξει την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρεται στην έκθεση. 

Εκτός από το παράδειγμα της Βραζιλίας, που την θεωρεί ευάλωτη σε μία ετήσια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 8%, η Barclays επικαλείται και την Τουρκία, όπου το χαμηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού χρέους, με κίνδυνο τα χρέη αυτά να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch έχει προβλέψει ότι το παγκόσμιο χρέος θα εκτιναχθεί στα 95 τρισ.δολάρια έως το 2022, που σημαίνει αύξηση ρεκόρ 40% σε ονομαστικούς όρους συγκριτικά με τα προ του Covid-19 επίπεδα του 2019. Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) τοποθετεί το παγκόσμιο χρέος στα 289 τρισ.δολάρια στα τέλη του πρώτου τριμήνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News