Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Σε χαμηλό πανδημίας οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία 

Aναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές μετέθεσαν τις προσδοκίες τους από τον Νοέμβριο του 2022 για τον Φεβρουάριο του 2023. 

BofA: Σε χαμηλό πανδημίας οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία 

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα με το καλοκαίρι να μας έχει αποχαιρετήσει και τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν αρχίσει να υποχωρούν στο δυτικό ημισφαίριο, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες. 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America (Bofa), οι προσδοκίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία έχουν υποχωρήσει εκ νέου πανδημικό χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα γι αυτόν τον Σεπτέμβριο που συμμετείχαν διαχειριστές επενδυτικών funds, μόλις το 13% εξ αυτών θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2020. Σε αντιπαράθεση έρχεται το 91% της κορύφωσης των προσδοκώμενων θετικών προοπτικών,  ποσοστό που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο. 

Στην ίδια έρευνα το 84% των managers εκτιμάει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές μετέθεσαν τις προσδοκίες τους από τον Νοέμβριο του 2022 για τον Φεβρουάριο του 2023. 

Ένα σημείο που αντιπαραβάλει τη γενική άποψη των επενδυτών, έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις τους στα περιουσιακά στοιχεία που εμπεριέχουν ρίσκο όπως είναι οι μετοχές. Κι αυτό διότι ο μηχανισμός προστασίας που είναι σχεδιασμένος να προστατεύει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έναντι μιας απότομης πτώσης, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Αναφορικά με τη ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ερωτώμενοι κρίνουν ότι βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο, όπως ακριβώς ήταν η κατάσταση στις χρηματαγορές πριν ξεσπάσει η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση την προηγούμενη δεκαετία. Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική είναι υπέρμετρα υποστηρικτική, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2011. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News