Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 16:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στις 19 Οκτωβρίου ανοίγει η συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας 

Με το χρέος των χωρών πλέον να ξεπερνάει το 100% ΑΕΠ, οι κανόνες του Συμφώνου μοιάζουν δίχως ουσία

Κομισιόν: Στις 19 Οκτωβρίου ανοίγει η συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας 

Στις 19 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία της Ευρώπης και πώς επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανοίξει επίσημα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτει τους κανόνες αναφορικά με τα όρια χρέους κάθε χώρας, με στόχο τη διασφάλιση και τη σταθερότητα του ευρώ, του κοινού νομίσματος των 19 χωρών της Ευρωζώνης. Ελέω της πανδημίας οι δημοσιονομικοί κανόνες (που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι μια χώρα κάθε χρόνο πρέπει να παρουσιάζει έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ ενώ το χρέος της δεν πρέπει να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ) αυτοί άρθηκαν έως το 2023, ωστόσο οι φωνές εντός της Ε.Ε. πληθαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των κανόνων αυτών και κυρίως χαλάρωση των αυστηρών ορίων που θέτουν. 

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στις 19 Οκτωβρίου η Κομισιόν σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις που αφορούν την αναθεώρηση της οικονομικής της διακυβέρνησης. «Μια ευρείας κλίμακας και περιεκτικής δέσμευση με όλους του εμπλεκόμενους είναι αναγκαία, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης με χρονικό ορίζοντα το 2023», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι αναγκαία από τη στιγμή που αυτοί έχουν καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκοι, από το 1999 όταν και υιοθετήθηκε το ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο πολλές κυβερνήσεις ερίζουν για την απλούστευσή τους και στην ανανέωσή τους προκειμένου να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα σημερινά δεδομένα, περισσότερο από 20 χρόνια αφότου οριοθετήθηκε το αρχικό πλαίσιο.

«Θα πλαισιώσουμε τη συζήτηση με τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία. Θα έρθουμε με προτάσεις του χρόνου» σημείωσε ο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι με τους κανόνες να επαναπροσδιοριστούν το 2023, οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η αναθεώρηση είναι πώς θα γίνει η διαχείριση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων  το οποίο εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Με το χρέος των χωρών πλέον να ξεπερνάει το 100% ΑΕΠ, οι κανόνες του Συμφώνου μοιάζουν δίχως ουσία και πλέον η Κομισιόν καλείται να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα διατηρήσει το χρέος της Ευρωζώνης βιώσιμο. 

Αρκετοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επιμένουν επίσης, ότι οι αναθεωρημένοι κανόνες, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικά καθεστώτα για τις επενδύσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία της και να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2050. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News