Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 20:36
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ντράγκι: Αναγκαία η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

Ντράγκι: Αναγκαία η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

Την άποψη ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. για τον έλεγχο του χρέους θα πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε η Ευρωζώνη να καταφέρει να υπερκεράσει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. 

«Οι σημερινοί δημοσιονομικοί κανόνες είναι ανεπαρκείς και μάλιστα ακόμη πιο ανεπαρκείς για μία οικονομία που εξέρχεται από μία πανδημία. Η αναθεώρηση των κανόνων θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια στη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να λειτουργήσει ως σταθεροποιητική δύναμη», ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο. 

Η ισχύς των δημοσιονομικών κανόνων ανεστάλη στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να επιτραπεί στις χώρες μέλη να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα αλλεπάλληλα lockdowns. Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντινόλι δήλωσε σήμερα ότι η άρση των κανόνων αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη του επόμενου έτους.  

Οταν θα επιστρέψουμε ξανά στους κανόνες, ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να εφαρμόσουμε τα προηγούμενα όρια δεδομένου ότι το χρέος της Ε.Ε. έχει εκτιναχθεί στο επίπεδο ρεκόρ του 100% του ΑΕΠ, επισημαίνει ο Ντράγκι. Ηδη, η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περί τα 170 δισ.ευρώ σε μέτρα στήριξης που σημαίνει ότι το χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 160% του ΑΕΠ. 

Παρότι οι συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, είναι σαφές ότι δεν είναι θέμα εάν θα τροποποιηθούν αλλά πώς θα τροποποιηθούν, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ. «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής ως προς αυτό: δεν τίθεται θέμα ότι οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα ικανό να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης και να ευνοήσει την ψηφιακή και πράσινη μεταμόρφωση στην Ευρώπη», τόνισε. 

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να έχουν ως βασικό στόχο να μειώσουν τις αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. και να ολοκληρώσουν την αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών θεσμών», συμπλήρωσε ο Ντράγκι. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News