Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 18:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση στην τιμή του αερίου – Δεν πείθει ο Πούτιν

Στα 86 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Νέα αύξηση στην τιμή του αερίου – Δεν πείθει ο Πούτιν

Εκ νέου αύξηση εμφάνισε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα αποθέματα κατέγραψαν περαιτέρω μείωση, παρατείνοντας το ενεργειακό αδιέξοδο της Γηραιάς Ηπείρου. 

Οι αναλυτές, εξάλλου, εμφανίζονται αβέβαιοι για την πρόθεση της Ρωσίας -του Νο.1 προμηθευτή αερίου- να αυξήσει τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε., παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Οι αγορές ενέργειας το μόνο που έχουν κάνει είναι να αυξήσουν την αβεβαιότητα» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, η Citigroup, σε πρόσφατο σημείωμά της, η οποία θεωρεί έωλη τη δυνατότητα της Μόσχας να αυξήσει τις εξαγωγές εν μέσω των κλιμακούμενων αβεβαιοτήτων. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων αερίου να αυξηθεί στα 86,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, βάζοντας τέλος στο πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών, το οποίο είχε επαναφέρει τις τιμές κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 100 ευρώ. 

Dutch next-month contract pulls back from record high

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Ευρώπη θα βιώσει έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών, με το αυξημένο κόστος ενέργειας να πλήττει νοικοκυριά και βιομηχανίες, ναρκοθετώντας τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος οφείλεται στην εκτόξευση των τιμών χονδρικής σε φυσικό αέριο, άνθρακα και δικαιώματα εκπομπών αερίου, κάτι το οποίο με τη σειρά του αποδίδεται στην έκρηξη της ζήτησης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή προσφορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News