Business & Finance Κυριακή 19/09/2021, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί το ακριβό ρεύμα να απειλήσει την ανάκαμψη;

Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας

Μπορεί το ακριβό ρεύμα να απειλήσει την ανάκαμψη;

Μπορεί οι αυξημένες τιμές ρεύματος να πλήξουν την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας; Αυτό είναι το Νο.1 ερώτημα, το οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ιθύνοντες της Γηραιάς Ηπείρου. 

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ορυκτών καυσίμων (για παράδειγμα του λιγνίτη) να βρίσκονται στα ύψη, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το ενεργειακό κόστος αναδεικνύεται σε μία από τις βασικές προκλήσεις της Ευρώπης. 

Line chart of Euro per Megawatt Hour showing European future gas prices are soaring

Ιδίως, μάλιστα, εφόσον έχουμε έναν βαρύ χειμώνα, ο οποίος θα οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το σενάριο των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος σε βιομηχανικές μονάδες είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. 

Η άνοδος του κόστος ενέργειας έχει ήδη αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία, με τον πληθωρισμό να φθάνει τον Αύγουστο στο 3%, πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%). 

«Η αυξανόμενες τιμές ενέργειες θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης» προειδοποιεί, χαρακτηριστικά, ο Daniel Kral, αναλυτής της Oxford Economics.  

Στο +15% οι τιμές καταναλωτή στην ενέργεια

Πίσω από την αύξηση των τιμών ενέργειας κρύβεται μια σειρά παραμέτρων: Το μικρό ενεργειακό απόθεμα, η μείωση των παραδόσεων του αμερικανικού LNG (υγροποιημένο αέριο), η ραγδαία ανάκαμψη της ζήτησης, η μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, η μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα κ.α. 

Line chart of Euro per tonnes showing EU Emissions Trading System carbon market price

Αυτή την στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτών για την ενέργεια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από όταν ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων. Δηλαδή από το 1996. Τον Αύγουστο, ενδεικτικά, σκαρφάλωσε στο 15,4%. 

Line chart of Index, 2015=100 showing The eurozone harmonised consumer price index for energy rose to a record high in August

Εφόσον η εν λόγω κατάσταση διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι βέβαιο ότι το αυξημένο κόστος ρεύματος θα πλήξει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ θα επιφέρει μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, απειλώντας όπως είναι εύλογο την πορεία της ανάκαμψης.  

«Θα λειτουργήσει, όπως και μια αύξηση φόρων, μειώνοντας το εισόδημα και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη, η οποία εν πολλοίς εδράζεται στην καταναλωτική δαπάνη» εκτιμά ο Nick Andrews, αναλυτής στην επενδυτική εταιρεία Gavekal.  

Από την πλευρά του, ο Peter Vanden Houte της ING υπενθυμίζει ότι η ενέργεια αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρώπη. «Επομένως, μια διψήφια άνοδος των ενεργειακών τιμών θα έχει σημαντικές επιπτώσεις». 

Column chart of Contribution to annual eurozone harmonized consumer price infation showing Energy is expected to push up inflation

Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Silvia Ardagna από την Barclays προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει έως και το 4,3% τον φετινό Νοέμβριο. 

Ωστόσο, κόντρα στους συναδέλφους της, θεωρεί ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της ΕΚΤ, επιταχύνοντας -για παράδειγμα- την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Κι αυτό, διότι η άνοδος του πληθωρισμού θα οφείλεται αποκλειστικά στην ενέργεια και όχι σε δομικούς παράγοντες.

Παράλληλα, προεξοφλεί ότι οι υψηλές τιμές δεν θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις της πανδημικής περιόδου μπορούν να τροφοδοτήσουν τη βιώσιμη άνοδο της κατανάλωσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News