Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 22:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο 1% – Απίθανη η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων σε ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο 1% – Απίθανη η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων σε ΗΠΑ

Σε τροχιά ανάκαμψης γύρισαν και πάλι οι τιμές πετρελαίου, με την αγορά να θεωρεί απίθανη μία απελεύθερωση αργού από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ή απαγορευση των εξαγωγών τους προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των ΗΠΑ. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,1% στα 81,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ η τιμή αργού έφθασε πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι. Στην αρχή της συνεδρίασης και οι δύο τιμές υποχωρούσαν 2 δολάρια το βαρέλι. 

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι όλα «τα εργαλεία» βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη προσφορά. Η διευκρίνιση αυτή έγινε μετά τα ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει να βάλει «χέρι» στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ή σκοπεύει να απαγορεύσει τις εξαγωγές για να συγκρατήσει την αλματώδη άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στους προμηθευτές ενέργειας να αυξήσουν τις ροές τους έτσι ώστε να καλύψουν τη ζήτηση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αποτυχία τους να το κάνουν μέχρι τώρα.  
   
Κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπουν ότι η ζήτηση για αργό θα αυξηθεί από τα 150.000 στσα 500.000 βαρέλια ημερησίως τους επόμενους μήνες καθώς οι χρήστες φυσικού αερίου στρέφονται στο πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους λόγω των υψηλών τιμών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News