Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Μία «ανάσα» από τα 80 δολάρια το brent

Πετρέλαιο: Μία «ανάσα» από τα 80 δολάρια το brent

Mία «ανάσα» από τα 80 δολάρια εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή brent, αγγίζοντας υψηλό τριών ετών και καταγράφοντας άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές τρέμουν στη σκέψη περιορισμένης προσφοράς εν μέσω της εκρηκτικής ζήτησης σε πολλά μέρη του πλανήτη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο έφθασε στα 79,60 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο κοντά 2%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού εκτινάχθηκε πάνω από τα 75 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. 

Η Goldman Sachs ανέβασε κατά 10 δολάρια την πρόβλεψή της για το brent, το οποίο το βλέπει τώρα στα 90 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους. Η παγκόσμια προσφορά έχει περιοριστεί σημαντικά καθώς η οικονομία ανακάμπτει με εντυπωσιακό ρυθμό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες τροπικές καταιγίδες στις ΗΠΑ. 

«Η αύξηση των τιμών πετρελαίου συνεχίζει με ρυθμό που δεν είχαν φανταστεί ούτε και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις πριν από λίγους μήνες, με το brent πλέον να βρίσκεται πολύ κοντά στο φράγμα των 80 δολαρίων σε μία εξαιρετικά σφιχτή αγορά ενέργειας», αναφέρει αναλυτής της Rystad Energy.    
  
Σύμφωνα με traders και παραγωγούς, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει στα προς της πανδημίας επίπεδα έως τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στα 100 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2021 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Hess Corp, Γκρεγκ Χιλ. Σημειώνεται ότι ο πλανήτης είχε καταναλώσει 99,7 εκατ.βαρέλια πετρέλαιο το 2019, σύμφωνα με την ΙΕΑ, προτού ξεσπάσει η πανδημία. 

Η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου στα ύψη λόγω ελλείψεων έχει στρέψει τους καταναλωτές σε εναλλακτικές πηγές καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, συμπαρασύροντας και αυτό στην ανοδική κούρσα. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ασία εκτινάχθηκαν σε υψηλό τριμήνου τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από το χαμηλό έτους που άγγιξαν τον Ιούλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News