Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 22:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση 2% μετά το αρχικό άλμα

Πετρέλαιο: Πτώση 2% μετά το αρχικό άλμα

Σε πτώση 2% επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου, υπαναχωρώντας από τα υψηλά πολλών ετών που άγγιξαν στην αρχή της συνεδρίασης. Αφορμή τα στοιχεία που έδειξαν απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν μία «ανάσα» από το ξέφρενο ράλι. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατ.βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα τη στιγμή που αναλυτές έκαναν λόγο για μία μικρή αύξηση των 418.000 βαρελιών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Αύξηση παρουσίασαν και τα αποθέματα βενζίνης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο άγγιξε αρχικά τα 83,47 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στα 81 δολάρια με πτώση περίπου 1,8%. Αντίστοιχα, η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης εκτινάχθηκε στα 79,78 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014, υπαναχώρησε στα 77,43 δολάρια, με πτώση 1,9%. 

«Η αγορά πετρελαίου ζητούσε μία ευκαιρία για ρευστοποιήσεις των τελευταίων κερδών», αναφέρει ο Γκάρι Κάνινγκχαμ, διευθυντής της Tradition Energy. Η τιμή brent έχει ενισχυθεί περισσότερο από 50% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις σε μία εξέλιξη που γεννά ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Το τελευταίο ράλι υποδαυλίστηκε και από την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή του, την ώρα που εκδηλώνονται έντονες ανησυχίες ότι η σημερινή προσφορά δεν είναι ικανή να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. 

Η πτώση των τιμών πετρελαίου έχει να κάνει και με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην εφημερίδα Finacial Times, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να απαντήσουν στις αυξήσεις των τιμών πετρελαίου είτε απλευθευρώνοντας ποσότητα από τα στρατηγικά τους αποθέματα είτε σταματώντας τις εξαγωγές αργού. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News