Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 22:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Υπαναχώρηση των τιμών λόγω αύξησης των αποθεμάτων

Πετρέλαιο: Υπαναχώρηση των τιμών λόγω αύξησης των αποθεμάτων

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης, από τη στιγμή που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, παρά τα σχέδια του ΟΠΕΚ να διατηρήσει σταθερή την προσέγγισή του αυξάνοντας σταδιακά μόνο την προσφορά. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,6 εκατ.βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς επέστρεψαν σε λειτουργία πολλές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού που είχαν χτυπηθεί από τις πρόσφατες τροπικές καταιγίδες. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε στα 78,64 δολάρια το βαρέλι, μία ημέρα αφότου «έσπασε» το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι. Στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού υποχώρησε 0,6% κάτω από τα 75 δολάρια. Παρ΄όλα αυτά, επενδυτικοί οίκοι αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις τιμές φέτος και το επόμενο έτος, με πολλούς αναλυτές να βλέπουν πλέον ως επόμενο σημείο τα 90 δολάρια. 

Η αγορά δέχθηκε πιέσεις και από την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, που άγγιξε υψηλό έτους έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη. Εφόσον το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια, η ισχύς του νομίσμαοτς καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό. 
 
Ωστόσο, παρά την ανάκαμψη, η παραγωγή στις ΗΠΑ δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα, δηλ. στα επίπεδα του τέλους του 2019, όταν είχε αυξηθεί στα 13 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή από σχιστολιθικά κοιτάσματα ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που και ο ΟΠΕΚ είναι απρόθυμος να αυξήσει τις προσοστώσεις της παραγωγής του. Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να παραμείνει δεσμευμένος στην απόφασή του να αυξήσει κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του το Νοέμβριο, απόφαση που θα λάβει την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News