Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 22:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Εξακολουθεί να βρίσκει στηρίγματα στη μειωμένη προσφορά στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Εξακολουθεί να βρίσκει στηρίγματα στη μειωμένη προσφορά στις ΗΠΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά πετρελαίο στη σημερινή συνεδρίαση, γεγονός που αποδίδεται στην επικείμενη απειλή που δημιουργεί ο τυφώνας Νίκολας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού που ακόμη δεν έχουν «συνέλθει» από τον προηγούμενο τυφώνα Άιντα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,3% στα 75,72 δολάρια το βαρέλι, αφού στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε ξεπέρασε τα 76 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουλίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού διαμορφώθηκε στα 72,62 δολάρια με οριακή άνοδο. 

«Με τις τιμές να έχουν επιστρέψει τώρα στα υψηλά του καλοκαιριού, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάποιες ρευστοποιήσεις κερδών, όμως το ράλι συνεχίζεται καθώς βλέπουμε να υπάρχουν στηρίγματα», ανέφερε ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής της OANDA.  

Aκόμη, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου παραμένει μειωμένη μειωμένη κατά 28% από τις μονάδες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 513.878 βαρέλια ημερησίως, τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα του τυφώνα Άιντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής (BSEE). 

Σημειώνεται ότι στον Κόλπο του Μεξικού παράγεται περίπου το 17% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου των ΗΠΑ και το 5% του συνολικού ξηρού φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Πάντως, η τιμή brent εξακολουθεί να καταγράφει ράλι 45% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, χάρη στις μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και στην ανάκαμψη της ζήτησης. Το πετρέλαιο βρίσκει επίσης στήριγμα στην αύξηση των τιμών ενέργειας, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου και τη μικρότερη του αναμενομένου προσφορά από την Ρωσία. Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο Αμστερνταμ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 250% από τον Ιανουάριο. 

Ακόμη ένα σημάδι ανάκαμψης της ζήτησης ήρθε από τον ΟΠΕΚ και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η παγκόσμια χρήση πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τα 100 εκατ.βαρέλια ημερησίως – επίπεδο που είχε φθάσει τελευταία φορά το 2019 – στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.  
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News