Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Facebook: Η «Μαύρη Δευτέρα» του Ζάκερμπεργκ – Απώλειες 6 δισ. δολ.

Facebook: Η «Μαύρη Δευτέρα» του Ζάκερμπεργκ – Απώλειες 6 δισ. δολ.

Για κάτι περισσότερο από έξι ώρες το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, οι τρεις δημοφιλέστατες υπηρεσίες που έχουν καταστήσει τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ βασιλιά των social media, «έπεσαν» στο απόλυτο σκοτάδι, λόγω προβληματικών αλλαγών ρυθμίσεων στους servers της εταιρείας. 

Για αυτές τις ώρες ο Ζάκερμπεργκ έβλεπε τη μετοχή του Facebook σε ελεύθερη πτώση και την περιουσία του να «μικραίνει». Το σφυροκόπημα όμως δεν είχε να κάνει μόνο με την πολύωρη διακοπή στη λειτουργία των δύο πλατφόρμων και της εφαρμογής μηνυμάτων, που μετρούν αθροιστικά περί τα 3 δισεκατομμύρια χρήστες. 

Διαβάστε ακόμη: Facebook – Χάνοντας 13,3 εκατ. δολάρια την ώρα 

Οι αποκαλύψεις των Facebook Files

Οι επενδυτές είχαν ήδη βάλει στο στόχαστρο τη μετοχή μετά τα όσα είπε η Φράνσις Χόγκεν. Η 37χρονη πρώην υπάλληλος του Facebook πιστεύει ότι το μέσο «πρόδωσε τη Δημοκρατία» και τονίζει ότι έχει αποδείξεις για αυτό στη μορφή εγγράφων, τα οποία και παρέδωσε στη Wall Street Journal.

H WSJ έχει πραγματοποιήσει έως τώρα σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων αξιοποιώντας τα επονομαζόμενα «Facebook Files». Όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα που έβγαλε στη φόρα η Χόγκεν, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γνωρίζει καλά ότι στις πλατφόρμες της ανθούν το μίσος, η βία και η παραπληροφόρηση, όμως δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειωνόταν ο χρόνος που περνούν οι χρήστες στις πλατφόρμες της. 

Η ζημιά

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg και του Fortune ο Ζάκερμπεργκ βρέθηκε να χάνει περισσότερο από 7 δισ. δολάρια και τελικά έκλεισε την ημέρα με απώλειες 6 δισ. δολαρίων. Εξακολουθεί βεβαίως να έχει πλούτο 117 δισ. δολαρίων, που τον καθιστά 6ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Η «υπαρχηγός» του, Σέριλ Σάντμπεργκ, είδε την δική της περιουσία να μειώνεται κατά 1,9 δισ. δολάρια. 

Η πορεία της μετοχής

Παρά τη χθεσινή πτώση η μετοχή του Facebook παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τη Δευτέρα έκλεισε στα 326 δολάρια. Σύμφωνα με το Fortune την τελευταία 5ετία είναι σε σταθερή άνοδο καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 150%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News