Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 15:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank μετά από σκάνδαλο Έπσταιν: Διέκοψε σχέσεις με πελάτες υψηλού κινδύνου

Deutsche Bank μετά από σκάνδαλο Έπσταιν: Διέκοψε σχέσεις με πελάτες υψηλού κινδύνου

Τις σχέσεις της με έναν «πολύ μικρό αριθμό» πλούσιων πελατών με ποινικό μητρώο διέκοψε η Deutsche Bank, έπειτα από τη σύλληψη του χρηματιστή Τζέφρι Έπσταιν.

Το 2013, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας δέχθηκε τον Έπσταιν ως πελάτη, ο χρηματιστής είχε ήδη μητρώο. Πέρυσι, η τράπεζα συμφώνησε για την καταβολή 150 εκατ. δολάρια διότι δεν έλαβε τα μέτρα που όφειλε για την πραγματοποίηση συναλλαγών με τον Έπσταιν. Ειδικότερα, η Deutsche Bank είχε κατατάξει τον χρηματιστή στους πελάτες υψηλού κινδύνου και παρόλα αυτά συνέχιζε κανονικά τις συναλλαγές. Ο χρηματιστής έκανε αναλήψεις ύποπτων χρηματικών ποσών επί πέντε χρόνια και πραγματοποιούσε πληρωμές σε μοντέλα από τη Ρωσία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, αναγνώρισε πρόσφατα ότι η απόφαση συνέχισης των συναλλαγών με τον Έπσταιν, ο οποίος το 2019 βρέθηκε νεκρός στη φυλακή, ήταν σοβαρό σφάλμα. Μετά τη σύλληψη του Έπσταιν το 2019, η τράπεζα πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα, αναζητώντας και άλλες περιπτώσεις πελατών, «τους οποίους δέχθηκε στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να ιδωθούν διαφορετικά σήμερα», όπως επεσήμανε στους Financial Times ο Stefan Simon, διευθυντής διοικητικών λειτουργιών της Deutsche Bank.

Αλλαγές

Κατά συνέπεια, η τράπεζα διέκοψε τις σχέσεις της με ένα μικρό αριθμό πελατών, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφορετικά αδικήματα σε σχέση με τον Έπσταιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τράπεζα υπήρξαν αλλαγές ως προς τα πρόσωπα επικεφαλής για την αποτροπή οικονομικού εγκλήματος. Επίσης, σχεδόν το μισό υψηλόβαθμο προσωπικό που διαχειρίζεται τις σχετικές λειτουργίες ελέγχου έχει αλλάξει. «Είχαμε μείνει πίσω και εδώ και καιρό έχουμε αρχίσει να προφτάνουμε» τις εξελίξεις, εξήγησε ο Simon, όσον αφορά τους ελέγχους για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τράπεζες.

Η τράπεζα σκοπεύει να αναβαθμίσει τις τεχνολογικές της υποδομές, ενώ σύντομα πρόκειται να αντικαταστήσει τα συστήματα ελέγχου, τα οποία είναι παλιά και περιορισμένα, με νέο εξοπλισμό. Ο Simon τόνισε επίσης ότι εκτός των επενδύσεων σε αναβάθμιση των κατάλληλων εργαλείων, τα στελέχη της τράπεζας έχουν αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και πλεόν θεωρούν ότι η αποτροπή οικονομικού εγκλήματος και των σχετικών νομικών κινδύνων έχουν θεμελιώδη σημασία για την Deutsche Bank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News