Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Volvo: Ετοιμάζεται να αντλήσει 2,9 δισ. δολάρια από την IPO

Ένα βήμα πριν το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης

Volvo: Ετοιμάζεται να αντλήσει 2,9 δισ. δολάρια από την IPO

Το ποσό των 2,9 δισ. δολαρίων επιδιώκει να συγκεντρώσει από την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, η οποία ετοιμάζεται να περάσει την πόρτα του Χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης.

Η δρομολογούμενη IPO αποσκοπεί στην άντληση κεφαλαίων για την πλήρη μετάβαση του Ομίλου στην ηλεκτροκίνηση, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως θέσει ως στόχο η κινεζική Zhejiang Geely, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Οι Κινέζοι, μάλιστα, δεν σκοπεύουν να απολέσουν τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, διατηρώντας την πλειονότητα των μετοχών.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, πάντως, θα γίνει πράξη εν μέσω ενός δυσμενούς περιβάλλοντος, καθώς οι σημαντικές ελλείψεις σε ημιαγωγούς έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία του κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» σε εργοστάσια και μονάδες παραγωγής, αναμένοντας την έλευση των απαιτούμενων φορτίων από τις χώρες της Ασίας (κυρίως Ταϊβάν), από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των ημιαγωγών.

Πέρυσι, η Volco πούλησε πέρυσι 660.000 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. H Geely είχε αποκτήσει τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία από τη Ford το 2010, καταβάλλοντας το ποσό του 1,8 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News