Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Renault: Η ηλεκτροκίνηση κοστίζει σε θέσεις εργασίας

Renault: Η ηλεκτροκίνηση κοστίζει σε θέσεις εργασίας

Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει η Renault, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg κι ενώ την ίδια ώρα σκοπεύει να κατασκευάζει εννέα από τα μοντέλα της στην πατρίδα της. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στη μετάβασή της προς την ηλεκτροκίνηση.

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η εταιρεία, η διοίκησή της βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα εργατικά σωματεία και διαπραγματεύεται τις περικοπές 1.600 μηχανικών και 400 υποστηρικτικών θέσεων εργασίας το διάστημα 2022 με 2024. Ωστόσο για την περίοδο εκείνη θα προσλάβει επιπλέον 2.500 εργαζόμενους με ειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων και στην τεχνολογία μπαταριών.

Η ανακοίνωση αυτή έχει λειτουργήσει επιβαρυντικά για τη μετοχή της Renault, η οποία σήμερα στο χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρεί κατά 1,20%.

Η Renault βρίσκεται εν μέσω μια ευρύτερης αναδιοργάνωσης, καθώς πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό παγκοσμίως κατά 14.600 θέσεις εργασίας, με τις 4.600 θέσεις ή περί του 10% των συνολικών περικοπών να αφορούν τη Γαλλία και θα περιορίσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά σχεδόν 20%.

Κι ενώ στις προθέσεις της διοίκησης βρίσκονται αυτές οι δραστικές περικοπές, την ίδια ώρα έχει στόχο έως το 2025 να κατασκευάζει εννέα νέα μοντέλα στη Γαλλία, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Τα σχέδια βέβαια αυτά εξαρτώνται από το αν θα επέλθει συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα κι ενώ η Renault χαρακτηρίζει τη Γαλλία ως ένα «στρατηγικό και βιομηχανικό κέντρο».

Σε απάντηση των εξαγγελιών της Renault, το εργατικό σωματείο CFDT δήλωσε ότι θα απαιτήσει εγγυήσεις για την κατασκευή 750.000 οχημάτων στη Γαλλία ετησίως και ότι δεν θα κλείσουν οι υπάρχουσες μονάδες παραγωγής στη χώρα. 

Ενώ η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε κέρδη το α΄ εξάμηνο του 2021 μετά τις απώλειες ρεκόρ πέρυσι, οι ελλείψεις στους ημιαγωγούς την έχει αναγκάσει να περιορίσει την παραγωγή της τους τελευταίους μήνες και να αναστείλει τη λειτουργία σε ορισμένα εργοστάσια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News