Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 14:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Europcar: Πώς η Volkswagen υπερδιπλασίασε την αξία της επένδυσης

Το σχέδιο διάσωσης της Europcar μετά την εκπόνησή του εξασφάλισε την τελική έγκριση τον περασμένο Νοέμβριο

Europcar: Πώς η Volkswagen υπερδιπλασίασε την αξία της επένδυσης

Η γαλλική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, Europcar, βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν η κρίση της πανδημίας και η βύθιση της ζήτησης, την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εντούτοις ένα χρόνο μετά επένδυση από μια ομάδα hedge funds και το σχέδιο διάσωσής της, όχι μόνο συνεχίζει τις δραστηριότητές της, αλλά εξαγοράζεται και από τη Volkswagen, έναντι ποσού υπερδιπλάσιου από την επένδυση που έκαναν τα funds. 

Συγκεκριμένα πέντε επενδυτικά funds, τα Marathon Asset Management, Diameter Capital Partners, King Street Capital Management και το Anchorage Capital Group το οποίο ηγήθηκε της προσπάθειας, αγόρασαν το περισσότερο του χρέους δίχως εξασφαλίσεις της Europcar, ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο 40% της ονομαστικής του αξίας. Η επένδυση των funds μετά από την μετατροπή του χρέους σε μετοχές, αποτιμήθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ για το 60% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων.

Και τώρα η ομάδα των funds ετοιμάζεται να αποκομίσει ποσό υπερδιπλάσιο της αρχικής της επένδυσης, μετά την πρόταση ύψους 2,5 δισ. ευρώ της Volkswagen, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με το hedge fund, Attestor -το οποίο επίσης ήταν κατέστη εκ των μεγαλύτερων μετόχων της Europcar μετά την αναδιάρθρωση του χρέους- και την ολλανδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών μετακινήσεων Pon Holdings. 

Το σχέδιο διάσωσης της Europcar μετά την εκπόνησή του εξασφάλισε την τελική έγκριση τον περασμένο Νοέμβριο. Η συμφωνία περιελάμβανε τη μετατροπή του χρέους ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε μετοχές και μια επιπλέον εισφορά κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ από τους πιστωτές.

«Η διοίκηση της Volkswagen κατέστησε σαφές ότι οι φιλοδοξίες της για την Europcar δεν εστιάζονται μόνο στο να λειτουργήσει ως μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων», έγραψε ο Τομ Ναραγιάν, αναλυτής μετοχών στη RBC Capital Markets, σε σημείωμα προς τους επενδυτές. «Ενδεχομένως, το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι ο συνδυασμός της ενοικίασης αυτοκινήτων με τον διαμοιρασμό των μετακινήσεων», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News