Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 16:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αποκαθίσταται η τάξη, επιβραδύνεται ο πληθωρισμός 

Επί του παρόντος η εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δικαιώνει τη Fed

ΗΠΑ: Αποκαθίσταται η τάξη, επιβραδύνεται ο πληθωρισμός 

Τα πρώτα δείγματα επιβράδυνσης του πληθωρισμού έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο κατέβασε ταχύτητα, εξέλιξη που είναι σίγουρο πως θα εφησυχάσει από την κυβέρνηση και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έως τους επενδυτές και τα νοικοκυριά. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων), σημείωσε άνοδο 0,1% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών, μετά από αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 4%, από 4,3% τον Ιούλιο.

Ο συνολικός πληθωρισμός (με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων) επιταχύνθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, από 0,5% τον Ιούλιο και κατά 5,3% σε ετήσια, από 5,4% τον Ιούλιο.

Στις εκτιμήσεις τους οι αναλυτές του Reuters, έκαναν λόγο για ποσοστό 0,3% του δομικού πληθωρισμού και 0,4% του συνολικού τον Αύγουστο.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή έχουν πάρει την ανιούσα από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, κυρίως ωθούμενες από τις αυξήσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών. Ωστόσο πλέον οι τιμές αυτές δεν έχουν άλλο περιθώριο αύξησης.

Επίσης με τις τιμές στον κλάδο φιλοξενίας να διαμορφώνονται υψηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας, δεν αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις βραχυπρόθεσμα. 

Οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων επίσης ίπτανται, καθώς οι εταιρείες ανακαλούν τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία, εντούτοις όμως και οι αυξήσεις αυτές δείχνουν να έχουν πιάσει «ταβάνι».

Επί του παρόντος, η εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δικαιώνει τη Fed, η οποία υποστηρίζει με σθένος ότι η επιτάχυνσή του είναι παροδική και όχι μόνιμη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News