Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 13:56
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg: Να μην παρερμηνευτεί η άνοδος του πληθωρισμού

Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg: Να μην παρερμηνευτεί η άνοδος του πληθωρισμού

Να μην παρερμηνεύσει την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, εν όψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβίου.

«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη συμφόρηση προσφοράς» τόνισε ο Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Xθες η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (Eurostat) ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο (το υψηλότερο επίπεδο της 10ετίας) από 2,2% τον Ιούλιο, ξεπερνώνοντας αισθητά τόσο τον στόχο της ΕΚΤ (2%) όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών (2,7%).

Με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής καλούνται να πάρουν μια ξεκάθαρη απόφαση για το μέλλον της νομισματικής στήριξης. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει άμεσα να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος του υπερπληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται όσοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και ότι τα υπερχαλαρά μέτρα θα πρέπει να διατηρηθούν, στηρίζοντας περαιτέρω την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

«Τα επίπεδα των μισθών και το κόστος εργασίας, τα οποία καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού, δεν δείχνουν την ίδια μεταβλητότητα (με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες» έσπευσε να επισημάνει ο κ. Στουρνάρας. «Υπό αυτό το πλαίσιο, θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την Ελλάδα, η διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων λειτουργεί ευεργετικά για την εγχώρια οικονομία, ενώ κρατάει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο.

Αντίθετα, μια άμεση και αιφνίδια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει τριγμούς, πυροδοτώντας άνοδο των spreads και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. 

Πάντως, σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο Φιλίπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανεπενδύονται από την κεντρική τράπεζα έως τα τέλη του 2023, ακόμη κι αν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται, τον Μάρτιο του 2022.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News