Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 16:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H EKT θα επανα-επενδύει τα ελληνικά ομόλογα έως το 2023

Ακόμη κι αν το πρόγραμμα PEPP λήξει τον Μάρτιο του 2022

H EKT θα επανα-επενδύει τα ελληνικά ομόλογα έως το 2023

Την παραμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων έως τουλάχιστον το 2023, προανήγγειλε ο Φιλίπ Λέιν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης διαβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP) θα επανα-επενδύονται τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

«Έτσι θα υπάρχει μεγάλη παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του PEPP» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP, παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα -μία παράμετρος που συνιστά αναγκαία συνθήκη για την υπαγωγή της χώρας στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως APP. 

Το έκτακτο πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020 για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα διαρκέσει έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 (χωρίς να αποκλείεται το σενάριο παράτασης).

Μόλις λήξει το PEPP, βέβαια, όπως είναι εύλογο, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, εκτός αν η Αθήνα έχει καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους βασικούς οίκους αξιολόγησης (αναμένεται στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023).

Παρ’ όλα αυτά, με βάση τις σημερινές δηλώσεις του Λάιν, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στη χώρα, καθώς θα επανα-επενδύει τα ελληνικά ομόλογα για αρκετούς μήνες μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται κάτω του 0,6%, ενώ τα spreads (η απόκλιση της απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου) βρίσκονται στις 104 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News