Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 13:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία: Πρόστιμο ύψους 225 εκατ. ευρώ στο WhatsApp 

Ιρλανδία: Πρόστιμο ύψους 225 εκατ. ευρώ στο WhatsApp 

Πρόστιμο ύψους 225 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ιρλανδία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ιδιοκτησίας του Facebook, ποσό που συνιστά ρεκόρ στη χώρα για πρόστιμο σε κάποια επιχείρηση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPC), της ανώτερης ρυθμιστικής αρχής για το Facebook εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε και με την οποία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σαφήνεια και διαφάνεια στο κατά πόσο το WhatsApp μοιράζεται τα δεδομένα με τις άλλες εφαρμογές που ανήκουν στο Facebook. Στην ανακοίνωση της DPC επίσης, επισημαίνεται ότι η εταιρεία δεν παρείχε σαφείς ενδείξεις ότι έχει ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες του 2018 της Ε.Ε., αναφορικά με τους κανόνες διαφάνειας για τα προσωπικά δεδομένα. 

Από τη μεριά του το WhatsApp με δική του ανακοίνωσε υποστήριξε ότι το ύψους του προστίμου ήταν «παράλογο» και πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. «Το WhatsApp δεσμεύεται να παρέχει μια ασφαλή και ιδιωτική υπηρεσία. Έχουμε εργαστεί για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι διαφανείς και περιεκτικές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Διαφωνούμε με την απόφαση και οι ποινές είναι εντελώς δυσανάλογες», συμπλήρωσε.

Η DPC στην Ιρλανδία έχει τεθεί επικεφαλής όσον αφορά την προστασία των δεδομένων από το Facebook επειδή τα κεντρικά γραφεία στην Ευρώπη της αμερικανικής εταιρείας βρίσκεται στο Δουβλίνο. Έχει επικριθεί στο παρελθόν από άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το ότι άργησε πολύ να λάβει αποφάσεις που αφορούσαν τους τεχνολογικούς κολοσσούς και ότι δεν τους επέβαλε τα πρόστιμα που έπρεπε.

Οι ρυθμιστικές αρχές δεδομένων από οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών, όταν η Ιρλανδία μοιράστηκε την προσωρινή της απόφαση σε σχέση με την έρευνα WhatsApp, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018.
Να σημειωθεί ότι έως τα τέλη του 2020 η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή είχε ανοιχτές 14 σημαντικές έρευνες για το Facebook και τις θυγατρικές του WhatsApp και Instagram.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News