Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 18:53
BUSINESS & FINANCE

H Facebook κλείνει τις θυγατρικές στην Ιρλανδία

H Facebook κλείνει τις θυγατρικές στην Ιρλανδία

Το κλείσιμο των θυγατρικών εταιρειών που διατηρεί στην Ιρλανδία, προκειμένου να αποφεύγει την πληρωμή φόρων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και εκατοντάδες άλλες χώρες, αποφάσισε η διοίκηση της Facebook.

Πρόκειται για τουλάχιστον τρεις θυγατρικές, ανάμεσα στις οποίες και η Facebook International Holdings Unlimited Company. Η τελευταία διαθέτει τα πνευματικά δικαιώματα του Ομίλου, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες εταιρείες ανά τον κόσμο να καταβάλλουν ένα ετήσιο αντίτιμο για την χρήση του σήματος και του ονόματος.

Η ίδρυση της συγκεκριμένης θυγατρικής στην Ιρλανδία, η οποία διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης, ουσιαστικά στερεί σημαντικά φορολογικά έσοδα από το αμερικανικό κράτος, όπου εδρεύει η Facebook.

Για παράδειγμα, μόνο το 2018, η Facebook International Holdings κλήθηκε να πληρώσει φόρο μόλις 101 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, τα κέρδη της ξεπερνούσαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Εγχώριων Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) «κυνήγησε» τη Facebook, προσφεύγοντας στο αμερικανικό δικαστήριο και ζητώντας αναδρομικούς φόρους άνω των 9 δισ. δολαρίων, οι οποίοι αφορούσαν διαφυγόντα έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Facebook να μεταφέρει την έδρα της Facebook International Holdings στην Ιρλανδία ελήφθη το 2010. Η συγκεκριμένη εταιρεία, κατά τη διάρκεια του 2018, είχε συνολικά έσοδα 30 δισ. δολαρίων, παραπάνω δηλαδή από το 50% των συνολικών παγκόσμιων εσόδων της Facebook για το ίδιο έτος.

«Οι άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες σχετίζονται με τη διεθνή λειτουργία μας, επαναπατρίζονται στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται με την πρόσφατη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος» ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της τεχνολογικής εταιρείας.

Το 2019, η Facebook πλήρωσε φόρους, ύψους μόλις 27,8 εκατ. στερλίνων, στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα συνολικά έσοδα από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2018, η φορολογία αυξήθηκε μόλις κατά 100.000 στερλίνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News