Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 19:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: «Ναι» στην αύξηση των 400.000 βαρελιών

ΟΠΕΚ+: «Ναι» στην αύξηση των 400.000 βαρελιών

Σε συμφωνία να παραμείνουν στο υφιστάμενο σχέδιό τους για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους σε μηνιαία βάση, κατέληξαν οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και των βασικών εταιρίων του, μετά από σύντομη διαδικτυακή συνάντηση. 

Οι υπουργοί επικύρωσαν την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αύξηση της παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. Οι υπουργοί Πετρελαίου χρειάστηκαν λίγο λιγότερο από μία ώρα για να καταλήξουν σε συμφωνία, σε μία από τις πιο σύντομες συναντήσεις που είχαν στην πρόσφατη ιστορία του καρτέλ σε αντίθεση με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη συνάντηση του Ιουλίου. 

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο ΟΠΕΚ+ εκπλήρωσε το στόχο του να απομακρύνει την υπερβάλουσα ποσότητα πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά και τώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσει σε ισορροπία την αγορά. 

«Ο ΟΠΕΚ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι μπορεί να συνεργαστεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής της JPMorgan Chase & Co.

Mε τις τιμές αργού να έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά από τα χαμηλά των μέσων Απριλίου και τις προοπτικές για την προσφορά να παραμένουν περιορισμένες για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει λόγο να αλλάξει το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή αύξηση της προσφοράς του κάθε μήνα. Βέβαια στη διάρκεια του Αυγούστου, τέθηκαν κάποια ερωτήματα ως προς την ανάγκη περαιτέρω αύξησης της παραγωγής, καθώς η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί ανησυχίες για μείωση της ζήτησης, ανησυχίες ωστόσο που ξεπεράστηκαν. Αλλωστε, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση το επόμενο έτος, ενώ αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να αυξήσει την παραγωγή του πιο γρήγορα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε κοντά στα 71 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού περιορίστηκε στα 67,91 δολάρια το βαρέλι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News