Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 20:45
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

OΠΕΚ: Σε προ Covid επίπεδα η ζήτηση πετρελαίου το 2022 – Υποχωρούν οι τιμές

OΠΕΚ: Σε προ Covid επίπεδα η ζήτηση πετρελαίου το 2022 – Υποχωρούν οι τιμές

Στα προ της πανδημίας επίπεδα αναμένεται να επιστρέψη η ζήτηση πετρελαίου το 2022, χάρη στη μεγάλη αύξηση από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, όπως προβλέπει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών). 

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του ο ΟΠΕΚ διατηρώντας αμετάβλητη την προηγούμενη πρόβλεψή του. Όπως επισημαίνει ο OPEC, η συνολική ζήτηση αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 96,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Για το 2022, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 99,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στο β’ εξάμηνο του 2022, κινούμενη στα προ covid-19 επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την προσφορά υγρών καυσίμων εκτός των χωρών του καρτέλ για το 2021 κατά 30.000 βαρέλια ημερησίως, παρά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ παράλληλα «βλέπει» αύξηση κατά 81.000 βαρέλια ημερησίως για μέσο όρο 63,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Επιπλέον, στην έκθεση του ο ΟΠΕΚ σημειώνει πως υπάρχουν σταθερές προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022, οι οποίες καθοδηγούνται από τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας ιδίως σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,5% το 2021 και 4,1% το 2022.

Οι τιμές πετρελαίου   

Ωστόσο, οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% εν μέσω προσδοκιών για αύξηση της προσφοράς μετά το συμβιβασμό που φέρεται ότι επήλθε ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ. Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1,26% στα 73,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται στα 72 δολάρια με πτώση 1,1%. 

Και οι δύο τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 2% στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ωστόσο, παρά το χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters ότι Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε συμβιβασμό που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής, η συμφωνία δεν έχει επισημοποιηθεί και το υπουργείο Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. 

«Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία του ΟΠΕΚ», αναφέρουν αναλυτές. Ωστόσο, Goldman Sachs, Citi και UBS εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη τους επόμενους μήνες, ακόμη και εάν ο ΟΠΕΚ+ καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News