Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πόσο θα φτάσει ο «λογαριασμός» των ζημιών από τον τυφώνα Άιντα

ΗΠΑ: Πόσο θα φτάσει ο «λογαριασμός» των ζημιών από τον τυφώνα Άιντα

Το πέρασμα του τυφώνα Άιντα από την Καραϊβική και τις ΗΠΑ θα πέσει αρκετά βαρύ στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται μελέτη της εταιρείας καταγραφής καταστροφών Karen Clark & Co (KCC), το κόστος των ζημιών αναμένεται να φτάσει τα 18 δισ. δολάρια. 

Όπως αναφέρει το Reuters, το ποσό αυτό είναι προς τα χαμηλότερα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων που είχαν προβεί οι αναλυτές ενώ η καταιγίδα εξακολουθούσε να μαίνεται νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στην πρώτη επίσημη πρόβλεψη από μία από τις σημαντικότερες εταιρείες-εμπειρογνώμονες στη μοντελοποίηση κινδύνων.

Σύμφωνα με την KCC οι ζημιές στην Καραϊβική αναμένεται να διαμορφωθούν στα 40 εκατ. δολάρια και τα υπόλοιπα θα αφορούν τις ζημιές στις ΗΠΑ. Ο τυφώνας Άιντα έπληξε τις ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή ως καταιγίδα κατηγορίας 4, αφού πέρασε από τον Κόλπο του Μεξικού, με τις καταρρακτώδεις βροχές να προκαλούν ευρείας κλίμακας πλημμύρες σε μεγάλες περιοχές. 

Οι εμπειρογνώμονες του ασφαλιστικού κλάδου έκαναν λόγο για ζημιές της τάξεως των 15 με 20 δισ. δολαρίων, ωστόσο προειδοποιούσαν ότι ενδεχομένως το ποσό να είναι υψηλότερο, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας που αύξησε το κόστος ξυλείας και των εργασιών για ανακατασκευές. 

Οι εκτιμήσεις, βασισμένες σε μοντέλα που παρακολουθούν τη σοβαρότητα και την πορεία μιας καταιγίδας, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τις ζημιές ύψους 87 δισ. δολαρίων από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι οι ζημιές πιθανότατα θα ξεπεράσουν αυτές της χειμερινής καταιγίδας Ούρι που έφθασαν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και του τυφώνα Λάουρα στα 10 δισ. δολάρια.

Αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι οι ζημιές από τον τυφώνα Άιντα θα πλήξουν περισσότερο τα κέρδη ανά μετοχή των Swiss Re και Lancashire, κατά 32% και 30% αντίστοιχα, ενώ στις Hannover Re και Munich Re το πλήγμα αναμένεται να είναι μικρότερο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News