Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 18:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BBC: Πώς τα περιστέρια απειλούν το δορυφορικό ίντερνετ του Μασκ

BBC: Πώς τα περιστέρια απειλούν το δορυφορικό ίντερνετ του Μασκ

Το δορυφορικό ίντερνετ της Starlink έχει αρχίσει σταδιακά να μπαίνει στις ζωές μας, με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ να δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο δορυφόρων περιμετρικά του πλανήτη.

Όμως, το φιλόδοξο project έχει έναν απρόσμενο εχθρό. Τα περιστέρια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται για τις διακοπές του δορυφορικού σήματος που παρατηρούνται τελευταία.

«Είναι πράγματι πολύ καλό, αλλά παρατήρησα μια σειρά διακοπών. Ορισμένες για ένα δευτερόλεπτο, ορισμένες για περισσότερο» τονίζει ο καθηγητής Alan Woodward, ειδικός στην κυβερνο-ασφάλεια.

Οι διακοπές, όπως εκτιμά ο ίδιος, ενδεχομένως οφείλονται στα γνωστά πουλιά των πόλεων.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το σύστημα της Starlink, πέραν των δορυφόρων, αποτελείται κι από μικρούς επίγειους δίσκους, οι οποίοι λαμβάνουν και στέλνουν σήμα. Ο κάθε χρήστης της Starlink παραλαμβάνει έναν τέτοιο δίσκο, τον οποίο τοποθετεί στην οροφή του σπιτιού εν είδει τερματικού. 

Φωτ. BBC (Alan Woodward)
Φωτ. BBC (Alan Woodward)

Και κάπου εδώ έρχεται το πρόβλημα των περιστεριών, τα οποία επιλέγουν συχνά – πυκνά να κάτσουν πάνω στον επίγειο δίσκο του Μασκ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία… σύγχρονη μπανιέρα πουλιών, χωρίς νερό.

Η Starlink πρόσφατα ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε περίπου 100.000 τέτοιου είδους τερματικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους περίπου 1.700 δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος 550 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. 

Βέβαια, για τα περιστέρια δεν αποτελούν τίποτα άλλο, παρά 100.000… άδειες μπανιέρες.

Ο κ. Woodward, βέβαια, συνεχίζει να διερευνά τις αιτίες των προβλημάτων στο δορυφορικό σύστημα, καθώς ο Έλον Μασκ αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα, πέραν των περιστεριών.

Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, το σήμα «χάθηκε» σε πολλούς πελάτες της Starlink ανά τον κόσμο, με τη δορυφορική σύνδεση να εξαφανίζεται τελείως. Η υπηρεσία, μάλιστα, εκτιμάται ότι διεκόπη για περίπου μία ώρα.

Η διοίκηση της εταιρείας, από την πλευρά της, μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει τον λόγο ή τους λόγους του προβλήματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News