Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 17:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Μάθαμε από την κρίση του 2008 και φάνηκε στη διαχείριση της πανδημίας

Λαγκάρντ: Μάθαμε από την κρίση του 2008 και φάνηκε στη διαχείριση της πανδημίας

«Χειρουργικής» ακρίβειας θα πρέπει να είναι η στήριξη σε ορισμένους κλάδους, οι οποίοι δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την πανδημία, σύμφωνα με συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό TIME. Η πρόεδρος της ΕΚΤ συνομίλησε δημοσίως με τον ιδρυτή και επικεφαλής του World Economic Forum, Klaus Schwab, σχετικά με την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη από τον κορωνοϊό.

Η Λαγκάρντ μίλησε για τις διαφορές στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ στην τρέχουσα κρίση εστίασε στην αποκατάσταση της υγείας και τη διασφάλιση των εσόδων στα νοικοκυριά. Η ίδια παραδέχθηκε ότι στις πρώτες κινήσεις με την επέλαση της πανδημίας υπήρξαν ορισμένα εμπόδια, αλλά τόνισε ότι γενικά η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης ήταν έγκαιρη, δυναμική και αποδοτική. Και συγκεκριμένα όσον αφορά την ανταπόκριση της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε ευχαριστημένη με το γεγονός ότι εστίασε στην ρευστότητα, ιδίως διότι έδειξε πως η Τράπεζα έχει μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος και δεν καθυστέρησε ούτε όμως προέβη σε σπασμωδικές κινήσεις.

Η Λαγκάρντ εγκωμίασε επίσης την ταχύτητα διοχέτευσης των εμβολίων, την οποία απέδωσε στην παγκοσμιοποίηση. Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την πανδημία και είναι εντυπωσιακό ότι οι οικονομίες παρουσιάζουν κάποια σταθερότητα και λίγα μόνον σημάδια μόνιμης αναταραχής. Για την ίδια, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, που ως επί το πλείστον ανέρχονται στα προπανδημικά επίπεδα, και στο ΑΕΠ, που θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Χειρουργικές κινήσεις

Επομένως, ο στόχος εφεξής είναι τα στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ. Πλέον δεν αρκεί η ευρεία στήριξη που δινόταν από την επέλαση της πανδημίας, αλλά απαιτούνται εστιασμένα μέτρα στήριξης. Η ίδια τόνισε ότι παράλληλα με την στήριξη των πληγέντων θα πρέπει να προοδεύουν και οι εκστρατείες εμβολιασμών. Και προκειμένου να συμβεί αυτό, «ο κόσμος θα πρέπει να είναι λίγο πιο γενναιόδωρος», σημείωσε η ίδια.

«Είμαι μπερδεμένη από το γεγονός ότι ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί να συγκεντρώσει 50 δισ. δολάρια, ώστε να ενισχύσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις χώρες του κόσμου, όπου μόλις το 2% έχει εμβολιαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ αναφερόμενη στις χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι το τελευταίο δεκαοχτάμηνο οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει περίπου 6 τρισ. δολάρια και τώρα απαιτείται 1% αυτού, ώστε να εμβολιαστεί ο κόσμος. Επομένως, για την Λαγκάρντ η λεγόμενη «κανονικότητα» θα επέλθει μετά από περίοδο υπομονής και εμβολιασμών και μόνο τότε θα μπορέσουν οι αξιωματούχοι να αξιολογήσουν τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από TIME 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News