STRESS TESTS

Οι πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρώπης

Οι πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρώπης

Μία ημέρα αφότου η κορυφαία ιταλική τράπεζα, UniCredit, ανακοίνωσε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Banca Monte dei Paschi di Siena, του αρχαιότερου πιστωτικού ιδρύματος στον πλανήτη, η τελευταία κατέκτησε τον διόλου κολακευτικό τίτλο της τράπεζας με τη χειρότερη επίδοση στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής (stress tests). 

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί ερωτηματικά για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία εξαγοράς, η οποία έχει τη στήριξη και του ιταλικού Δημοσίου. To κράτος και οι Ιταλοί φορολογούμενοι είχαν προστρέξει στη διάσωσή της δύο φορές: το 2009 και το 2017. Μετά και την τελευταία εθνκοποίηση βρίσκεται συνεχώς στη δίνη προβλημάτων. Στα τεστ, που διενήργησαν η ΕΚΤ και η EBA, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 της Monte dei Paschi κατρακύλησε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,1%. 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa εάν τελικά κλείσει η συμφωνία και προχωρήσει η πώληση της εθνικοποιημένης τράπεζας, αυτή μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αρχίσουν συζητήσεις και με τα συνδικάτα μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Μεγάλοι παίχτες που έμειναν μετεξεταστέοι 

Μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης αυτές με τις πιο απογοητευτικές επιδόσεις ήταν η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική Societe Generale. 

Ο δείκτης CET1 της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε κατά 620 μονάδες βάσης στο 7,4% στο δυσμενές σενάριο που κάνει λόγο για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων και για βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας σε ορίζοντα τριετίας. Ο αντίστοιχος δείκτης SocGen μειώθηκε κατά 562 μονάδες βάσης στο 7,5% στο ίδιο σενάριο. 

Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank πάντως υπογράμμισε ότι η τράπεζα αποδείχθηκε ανθεκτική ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

Κατά μέσο όρο οι τράπεζες της ηπείρου είδαν τον δείκτη CET1 να υποχωρεί στο 10,2% στο δυσμενές σενάριο. Η επίδοση ήταν ελαφρώς καλύτερη εκείνης των προηγούμενων stress tests. 

Η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τεστ. Εμφανίζονται ανθεκτικές στην περίπτωση που υποστούν ένα δυνητικό σοκ. Οι ελληνικές τράπεζες στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ εμφανίζουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να εμφανίζονται ιδιαίτερα ισχυροί, στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές σενάριο οι δείκτες υποχωρούν μεν, ωστόσο μένουν σε επίπεδα τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών. 

Δείτε αναλυτικά τι έδειξαν τα τεστ για τις ελληνικές τράπεζες εδώ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News