Business & Finance Σάββατο 31/07/2021, 11:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή στο γραφείο: «Επαναστατούν» οι νέοι

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή στο γραφείο: «Επαναστατούν» οι νέοι

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου χαλαρώσει, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα και η ταχύτατη εξάπλωσή της φοβίζουν. Η εξέλιξη αυτή θέτει νέα εμπόδια στα σχέδια για επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Ποιοι είναι όμως εκείνοι που είναι λιγότερο απρόθυμοι να επιστρέψουν; Έχουμε ουσιαστικά μπροστά μας ένα χάσμα των γενεών, με τους «νεαρούς επαναστάτες» να μην βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επιστροφή στο γραφείο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνεργάτες τους να προτιμούν τον εργασιακό από τον προσωπικό τους χώρο.

Μερικές επιχειρήσεις, όπως ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, έχουν υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στην δυνατότητα επιστροφής στο γραφείο. Πολλοί θεωρούν την επιστροφή παλαιότερων και νεότερων υπαλλήλων υποχρεωτική και απαραίτητη για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Εταιρείες όπως η JP Morgan Chase, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley ήταν από τις πρώτες που δήλωσαν ότι αναμένουν την άφιξη των υπαλλήλων τους κανονικά στα γραφεία τους από τους προσεχείς μήνες.

Εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας είναι λιγότερο αυστηρές με τους κανονισμούς αυτούς και επιτρέπουν μια μεγαλύτερη ευελιξία. Ενώ πολλοί επιθυμούν την επιστροφή των εργαζομένων τους στα κεντρικά τους, αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος της μαζικής έκθεσης ίσως είναι πιο σημαντικός.

Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε η μη-κερδοσκοπική εταιρεία ερευνών The Conference Board, παρατηρήθηκε πως η άτομα της ηλικιακής ομάδας ‘Millennials’, γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996, αμφισβητούσαν την χρησιμότητα της επιστροφής στο γραφείο. Η πλειοψηφία ήταν αντίθετη στην όποια πιθανή επιστροφή στον εργασιακό χώρο, μιας και προτιμούν την εργασία από το σπίτι. Αντίθετα, μόνο το 36 τοις εκατό της ηλικιακής ομάδας γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964 αισθανόταν ανησυχία απέναντι στην ιδέα παύσης της τηλεργασίας.

Ακόμα και αν τα μέτρα επιστροφής στην καθημερινότητα του γραφείου δημιουργούν χάσμα μεταξύ των εργαζομένων, άλλοι παράγοντες επίσης συμβάλλουν στον διαχωρισμό τους. Πολλοί εργαζόμενοι γονείς ανησυχούν για την φροντίδα των παιδιών τους, μιας και τα σχολεία δεν έχουν δηλώσει ξεκάθαρα το μοντέλο εκπαίδευσης που θα ακολουθηθεί από την αρχή της χρονιάς. Την ίδια στιγμή, αρκετοί από τους μεγαλύτερους υπαλλήλους θεωρούν πως η ιδέα αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος μετά από χρόνια εργασίας στο γραφείο είναι αρκετά ελκυστική.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι νεότεροι προτιμούν την εργασία από το σπίτι αλλάζει το σύνηθες μοντέλο εργασίας το οποίο ακολουθείτο επι δεκαετίες. Η τηλεργασία αποτρέπει τους νεαρούς υπαλλήλους από την σύναψη επαγγελματικών σχέσεων, την ανάπτυξη καθοδηγητικών σχέσεων με μέντορες και την απόκτηση σημαντικών εμπειριών η οποία προέρχεται από την συνύπαρξη με τους μεγαλύτερους – και πιο έμπειρους – συνεργάτες τους.

Πολλοί εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι συνειδητά πιο δύσκολη η επίτευξη συνοχής και συνεργατικότητας λόγω του απομακρυσμένου τρόπου εργασίας. Γι’ αυτό, η πλειοψηφία των εργοδοτών αναγνωρίζει την ανάγκη για υιοθεσία ευέλικτων εργατικών μοντέλων, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Money Review με πληροφορίες από New York Times.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News