Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 22:47
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Αναζητά κατεύθυνση εν αναμονή των νέων στοιχείων για τα αποθέματα

Πετρέλαιο: Αναζητά κατεύθυνση εν αναμονή των νέων στοιχείων για τα αποθέματα

Μικρή πτώση παρουσιάζει αυτή την ώρα η τιμή αργού, καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα εγείρει ερωτηματικά για την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών και κατά συνέπεια για τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης. 

Το αργό WTI υποχωρεί 0,22% στα 71,75 δολάρια, «μαζεύοντας» τις απώλειές του, ενώ το brent έκανε μία προσπάθεια σταθεροποίησης στα 74,53 δολάρια, αφού όμως αρχικά παρουσίασε πτώση της τάξης των 28 σεντς. 

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα προσφοράς είναι και θα παραμείνουν σε «σφιχτά» επίπεδα, χωρίς να είναι ακόμη σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση, κάτι που προφανώς ευνοεί την άνοδο των τιμών, ο ψυχολογικός παράγοντας που έχει να κάνει με τα αρνητικά μηνύματα τα οποία εκπέμπονται από το μέτωπο της πανδημίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Αλλωστε, εάν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινωθούν, οδηγώντας σε επιβράδυνση τους ρυθμούς ανάκαμψης των οικονομιών, τότε η ζήτηση αναμφισβήτητα θα επηρεαστεί.

Τον παράγοντα αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές επιβεβαίωσε και το ΔΝΤ, στη σημερινή έκθεση του, στην οποία διατήρησε μεν τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 6%, που συνιστά το υψηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια, όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία ανάκαμψη «δύο ταχυτήτων», καθώς αναβάθμισε τις προβλέψεις του μόνο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, λόγω των καθυστερήσεων των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες.  

Αμερικανοί αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters υποστήριξαν πως τα στρατηγικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα υποχωρήσουν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα. Τα στοιχεία του American Petroleum Institute θα ανακοινωθούν αργά απόψε, ενώ τα κυβερνητικά στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News