Business & Finance Κυριακή 27/06/2021, 18:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορεύματα: Παρά τη διόρθωση, παραμένουν άκρως ελκυστικά στους επενδυτές

Εμπορεύματα: Παρά τη διόρθωση, παραμένουν άκρως ελκυστικά στους επενδυτές

Οι τιμές πολλών εμπορευμάτων, από χαλκό έως ξυλεία, έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους, απομακρύνοντας εν μέρει και τις ανησυχίες για έξαρση του πληθωρισμού. Παρ΄όλα αυτά, οι επενδυτές εξακολουθούν να μποντάρουν σε αυτά, υποστηρίζοντας ότι οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι χαμηλές. 

Ο χαλκός υποχωρεί 10% από τα πρόσφατα υψηλά που άγγιξε το Μάρτιο. Τα προθεσμιακά αραβοσίτου και σπόρων σόγιας απέχουν 13% και 19% αντίστοιχα από τα ρεκόρ του Μαίου, ενώ η τιμή του χοιρινού έχει απωλέσει 17% της αξίας της μέσα στον Ιούνιο.  

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα ότι η δραματική άνοδος των τιμών ξυλείας αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τον αντίκτυπο που είχε η επανεκκίνηση της οικονομίας στο κόστος πρώτων υλών, προκαλώντας ελλείψεις στην προσφορά, χαρακτηριστικά που δεν αναμένεται να διαρκέσουν όταν η πανδημία ξεπεραστεί ολοσχερώς και οι οικονομίες σταθεροποιηθούν. Τώρα, η τιμή ξυλείας έχει υποχωρήσει 54%, αφού η τιμή της υπερτετραπλασιάστηκε από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

«Μόλις πριν από λίγο καιρό, η γενική παραδοχή ήταν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν μπορούν να κινηθούν σε καμία άλλη κατεύθυνση πέραν της ανόδου. Τελευταίως όμως, υπήρξαν κάποιοι παράγοντες που ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι η άνοδος δεν μπορεί να είναι μία ευθεία γραμμή», αναφέρει αναλυτής της Aberdeen Standard Investments. 

Βεβαίως, παρά την πτώση, η τιμή ξυλείας παραμένει διπλάσια για φέτος. Χαλκός, καρποί και χοιρινό κρέας παραμένουν κοντά σε υψηλά πολλών ετών. Αντίστοιχα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. 

Στην παρούσα φάση, οι τιμές εμπορευμάτων στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα στους επενδυτές. Από τη μία, οι αυξανόμενες τιμές θεωρούνται απειλή για την ανάκαμψη, επειδή αυξάνουν το κόστος αγαθών. Από την άλλη όμως, οι επενδυτές έχουν την τάση να στρέφονται στα εμπορεύματα προκειμένου να ωφεληθούν από την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας και να προστατεύσουν το υπόλοιπο μέρος των χαρτοφυλακίων τους από τον πληθωρισμό. 

Τα εμπορεύματα τείνουν να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ενεργητικού σε περιόδους πληθωρισμού, ενώ με βάση ιστορικά μεγέθη παραμένουν φθηνά σε σχέση με τις μετοχές, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, τη στιγμή μάλιστα που την τελευταία 10ετία είχαν τεθεί εκτός του πεδίου ενδιαφέροντος των επενδυτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News