Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 22:32
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Ακριβότερη κατά 36.000 δολάρια μία κατοικία στις ΗΠΑ από τις υπέρογκες τιμές ξυλείας

Ακριβότερη κατά 36.000 δολάρια μία κατοικία στις ΗΠΑ από τις υπέρογκες τιμές ξυλείας

Οταν η πανδημία έπληξε την αμερικανική οικονομία πέρυσι την Ανοιξη, η παραγωγή ξυλείας μειώθηκε σημαντικά προκειμένου o συγκεκριμένος κλάδος να ανταποκριθεί στην επικείμενη κάμψη της αγοράς στέγης. Αυτή όμως δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει σημαντική έλλειψη ξυλείας σε μία αγορά στέγης που τείνει να υπερθερμανθεί. 

Οι ελλείψεις προκαλούν καθυστερήσεις στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα καθιστούν πιο δύσκολη και την ανακαίνιση κατοικιών στις ΗΠΑ. Το θέμα είναι ότι οι αυξημένες τιμές ξυλείας έχου περάσει πλέον στους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερες τιμές για την αγορά κατοικίας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ξύλου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου άγγιξαν χθες το ιστορικό υψηλό των 1.615 δολαρίων, με την τιμή να επταπλασιάζεται από το χαμηλό των αρχών του περυσινού Απριλίου. Η αύξηση της τιμής της ξυλείας έρχεται σε μία περίοδο που ήδη οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Αυτό το αυξημένο κόστος έχει ανεβάσει τη μέση τιμή μίας συνήθης μονοκατοικίας στις ΗΠΑ κατά 35.872 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ενωσης Κατασκευαστών Κατοικιών. 

Η μέση τιμή μίας κατοικίας σημείωσε αύξηση ρεκόρ 17,2% το Μάρτιο, φθάνοντας τα 329.100 δολάρια – πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 1999, οπότε η Ένωση άρχισε να παρακολουθεί τα εν λόγω στοιχεία. Κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι το κόστος της ξυλείας για την κατασκευή ενός σπιτιού θα φθάσει τα 70.000 δολάρια, περίπου διπλάσια από το επίπεδο στο οποίο κυμαινόταν μόλις πριν από οκτώ μήνες.

Οι αυξημένες τιμές έχουν μετακυλιστεί και στα ενοίκια, για παράδειγμα ένα νοικοκυριό πληρώνει επιπλέον 119 δολάρια το μήνα ενοίκιο για ένα νέο διαμέρισμα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ξυλείας. Οι ελλείψεις και η αύξηση των τιμών ξυλείας είναι μάλιστα τόσο μεγάλες που αναφέρονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά κλοπής ξυλείας και άλλων πρώτων υλών από κατασκευαστές.

Ωστόσο, ο Σάμιουελ Μπούρμαν, οικονομολόγος στην αγορά εμπορευμάτων, προβλέπει ότι θα υπάρξει «απότομη πτώση» στις τιμές ξυλείας τους επόμενους 18 μήνες. Και αυτό επειδή οι μονάδες επεξεργασίας ξύλου δουλεύουν εντατικά για να καλύψουν τις ελλείψεις.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News