Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 22:14
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πόσο επιτυχημένες θα είναι οι ομολογιακές εκδόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;

Πόσο επιτυχημένες θα είναι οι ομολογιακές εκδόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;

Kαθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται για τις ομολογιακές εκδόσεις που θα χρηματοδοτήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέγεθος και η διάρκεια του προγράμματος δανειοδότησης ενδεχομένως να απογοητεύσουν όσους ήλπιζαν σε μία “στιγμή Χάμιλτον” για την Ευρώπη. 

Οταν το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, πολλοί επενδυτές είχαν πιστέψει ότι η Ευρώπη θα εξασφάλιζε επιτέλους ένα μεγάλο και ρευστοποιήσιμο “ασφαλές” ενεργητικό εφάμιλλο με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που θα ενίσχυε τον ρόλο του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Κάποιοι λοιπόν είχαν κάνει λόγο για ένα εγχείρημα στην Ευρώπη εφάμιλλο με αυτό που είχε κάνει για τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον το 1790, δηλ. για τη δημιουργία μίας δημοσιονοιμκής ένωσης με κοινές εκδόσεις χρέους. 

Αυτή η αισιοδοξία όμως φαίνεται τώρα να ξεθυμαίνει. Οσο πλησιάζει η ώρα για τις ομολογιακές εκδόσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση του ταμείου των 800 δισ.ευρώ, ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται από τις αμφιβολίες ως προς τη δυναμική του ταμείου να γίνει μόνιμο.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι τα ομόλογα θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και σημείωσε ότι το Ταμείο αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης μετά την πανδημία παρά “μία στιγμή Χάμιλτον” στην Ευρώπη. 

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα αποτελούν μεν το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος, όμως με αξία 1,5 τρισ.ευρώ αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 20 τρισ.ευρώ. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι ένα επιτυχημένο ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη δημιουργία ενός μόνιμου εργαλείου. Και οι Πράσινοι της Γερμανίας, που αναμένεται να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, ζητούν να γίνει μόνιμο το ταμείο. Η Ε.Ε. κάνει ήδη προετοιμασίες, δημιουργώντας γραφείο διαχείρισης χρέους και ένα δίκτυο τραπεζών αναδόχων των δημοπρασιών. Το θέμα όμως είναι ότι οι πιο εύπορες χώρες της Ε.Ε. ενδεχομένως να αντιδράσουν σε οιαδήποτε προσπάθεια μονιμοποίησης ενός τέτοιου ταμείου. 

Ακόμη ένας μεγαλύτερος και άμεσος κίνδυνος είναι ένας χαμηλότερος του αναμενομένου όγκος εκδόσεων, με πολλές τράπεζες να προβλέπουν ότι από τις εκδόσεις θα αντληθεί ένα ποσό περίπου 600 δισ.ευρώ, 25% μειωμένος από το ανώτατο όριο των προβλέψεων. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση δανείων από το ταμείο, το οποίο χορηγηθεί και επιχορηγήσεις εξίσου με τα δάνεια.

Από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη, μόνο η Ιταλία σχεδιάζει μέχρι στιγμής να χρησιμοποιήσει την πιστωτική γραμμή των 286 δισ.ευρώ, σύμφωνα με την Radobank, αν και η ζήτηση ενδεχομένως να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. 

Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης στερείται “κοινών εγγυήσεων”, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών, κάθε χώρα μέλος θα είναι υπόλογη μόνο για ένα μέρος και όχι για ολόκληρο το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα ζητούν premium έναντι των γερμανικών προκειμένου να αντισταθμίσουν και τον παραμικρό κίνδυνο από μία διάσπαση της Ευρωζώνης, γεγονός που θα υπονομεύσει το καθεστώς των συγκεκριμένων ομολόγων ως ασφαλούς ενεργητικού. Αυτή τη στιγμή, η Ε.Ε. πληρώνει επιπλέον 24 μοναδες βάσης για τα 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News