Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση – σοκ για Volkswagen: Πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια για τα οχήματα που εμπλέκονται στο dieselgate 

Απόφαση – σοκ για Volkswagen: Πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια για τα οχήματα που εμπλέκονται στο dieselgate 

Σε μια καταδικαστική απόφαση που ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» για τη Volkswagen, κατέληξε σήμερα δικαστήριο στη Γερμανία, καθώς υποχρεώνει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αποζημιώσει πελάτη της για δάνειο που είχε πάρει για να αγοράσει αυτοκίνητο, ο κινητήρας του οποίου ήταν από εκείνους που παραποιούσαν του ελέγχους για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. 

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε την έφεση της Volkswagen κι έτσι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει στην πελάτισσά της το ποσό των 3.300 συν τόκους, που αφορά δάνειο το οποίο της χορηγήθηκε από τη VW Bank -θυγατρική του γερμανικού ομίλου- το 2013, προκειμένου να αγοράσει ένα VW Golf.

Μετά το σκάνδαλο dieselgate εν λόγω πελάτισσα επέστρεψε το αυτοκίνητο στην εταιρεία, ωστόσο απαιτούσε να της δοθεί πίσω το ποσό του δανείου που είχε πάρει, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αρνείται κατηγορηματικά να αποπληρώσει τους τόκους του δανείου. 

Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να δικαιώνει σήμερα την πελάτισσα.  

Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για όλους όσοι είχαν αγοράσει αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ οι οποίοι παραποιούσαν τα πραγματικά επίπεδα ρύπων, να ζητήσουν αποζημίωση για τα δάνεια που είχαν πάρει για να αγοράσουν τα αυτοκίνητά τους. 

Στο πλαίσιο του επονομαζόμενου ως σκάνδαλο dieselgate, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει καταβάλει περισσότερα από 32 δισ. ευρώ σε πρόστιμα και διακανονισμούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News