Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tο Πεκίνο τιμωρεί διπλά τον Τζακ Μα

Επίθεση σε Ant και Alibaba

Tο Πεκίνο τιμωρεί διπλά τον Τζακ Μα

Η προσπάθεια των κινεζικών αρχών να περιορίσουν δραστικά την επιρροή των επιχειρήσεων του Τζακ Μα είναι εμφανής. Ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας και εκ των προσώπων με την μεγαλύτερη απήχηση και επιρροή στη χώρα είχε εδώ και καιρό προκαλέσει ανησυχία με την συνεχή επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Έπεσε όμως σε πλήρη δυσμένια, όταν προέβη δημοσίως σε επικριτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες.

Εκείνα τα σχόλιά του πυροδότησαν την οργή του Κινέζου πρόεδρου, Σι Τζινπίνγκ, που φέρεται να έδωσε εντολή να ανοίξει μία μεγάλη έρευνα για την fintech εταιρεία του Μα, την Ant Group, λίγα 24ωρα πριν τη σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια εγγραφή της τον περασμένο Νοέμβριο. Τελικά η Ant όχι μόνο δεν πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, αλλά υποχρεώνεται πλέον να προβεί σε σαρωτική αναδιάρθρωση ούτως ώστε να λειτουργεί περισσότερο ως παραδοσιακή τράπεζα. 

Πλέον η Ant θα καλείται να ανταποκρίνεται σε ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και θα εποπτεύεται αυστηρά. Επιπλέον θα κόψει τον «ακατάλληλο» δεσμό με την Alipay, την μονάδα πιστωτικών καρτών και τις υπηρεσίες καταναλωτικών δανείων. Υποχρεώνεται δηλαδή να στερηθεί τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της έναντι των ανταγωνιστών της.

Την εντολή εδωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας λίγα 24ωρα αφότου η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού επέβαλε στον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχτισε ο Μα, την Alibaba, πρόστιμο- μαμούθ. Η Alibaba καλείται να πληρώσει 2,8 δισ. δολάρια – το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Κίνα- για μονοπωλιακές πρακτικές. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News