Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 11:09
BUSINESS & FINANCE

KPMG: Στα 105 δισ. δολ. οι παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech το 2020

Υπερδιπλασιάστηκαν οι επενδύσεις VC το β΄ εξάμηνο του 2020 - Ποιες περιοχές κατέγραψαν ρεκόρ

KPMG: Στα 105 δισ. δολ. οι παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech το 2020

Τα 105 δισ. δολάρια άγγιξαν οι παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech το 2020, φτάνοντας το τρίτο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων που έχει καταγραφεί ποτέ, χάρη στις ισχυρές επενδύσεις από επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (VC). Ειδικότερα, σύμφωνα με το Pulse of Fintech H2’20 την εξαμηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις των επενδύσεων στον τομέα του fintech της KPMG, το περασμένο έτος η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση του fintech από εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A), ιδιωτικά κεφάλαια (PE) και επιχειρηματικά κεφάλαια (VC) ανήλθε στα 105 δισ. δολ. μέσω 2.861 συναλλαγών.

Σύμφωνα με την KPMG το 2020 τρίτη καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, παρά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε σε σύγκριση με τα 165 δισ. δολ. το 2019. Με την εξαίρεση των M&A- όπου η αξία των συναλλαγών σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 50% (από 130 δισ. δολ. το 2019 στα 61 δισ. το 2020) – η συνολική αγορά του fintech αποδείχθηκε ανθεκτική το 2020 παρά το ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων: από την παγκόσμια πανδημία έως τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μετά από μια σύντομη παύση λόγω της νόσου COVID-19 κατά το α’ εξάμηνο του 2020, οι επενδύσεις στο fintech επανήλθαν δυναμικά κατά το β’ εξάμηνο, έχοντας υπερδιπλασιαστεί μεταξύ του α’ εξαμήνου (33,4 δισ.  δολ.) και του β΄ εξαμήνου του 2020 (71,9 δισ.). Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τον μεγάλο «ευεργέτη» για τις επενδύσεις στο fintech το 2020, ενώ σε επίπεδο κλάδου, ο τομέας των πληρωμών συνέχισε να κυριαρχεί.

Οι ισχυρές επενδύσεις VC στη διάρκεια του έτους συνέβαλαν στην διατήρηση της δυναμικής των συνολικών επενδύσεων στο fintech. Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC με έμφαση στο fintech άγγιξαν τα 42 δισ. δολ. το 2020, μέσω 2.375 συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων 20,5 δισ. δολ. το β΄ εξάμηνο. Το μέσο ύψος των συναλλαγών VC αυξήθηκε σημαντικά για όλα τα επιμέρους στάδια συναλλαγών μεταξύ του 2019 και του 2020, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων αγγέλου/ σποράς (από 1,3 εκατ. δολ. στα 1,7 εκατ.), του πρώιμου σταδίου (από 5 εκατ. δολ. στα  5,8 εκατ.) και του προχωρημένου σταδίου (από 10,5 εκατ. δολ. στα 15 εκατ.).

Τόσο η αμερικανική ήπειρος (23 δισ. δολ.) όσο και οι περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (9,2 δισ. δολ.) κατέγραψαν ρεκόρ στις ετήσιες επενδύσεις VC που εστιάζουν στο fintech. Η Robinhood, μια wealthtech εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από VC το β΄ εξάμηνο του 2020: 1,3 δισ. δολ. σε δύο γύρους (600 εκατ. και 668 εκατ. δολ.). Αρκετές ψηφιακές τράπεζες επίσης προσέλκυσαν γύρους χρηματοδότησης άνω των 500 εκατ. δολ. μεταξύ των οποίων η σουηδική ψηφιακή τράπεζα Klarna (650 εκατ. δολ.), η βρετανική Revolut (580 εκατ. δολ.) και η Chime με έδρα στις ΗΠΑ (533 εκατ. δολ).

Από τις ΗΠΑ πάνω από το 70% της παγκόσμιας χρηματοδότησης στο fintech

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 76 δισ. δολ. σε επενδύσεις fintech, συμπεριλαμβανομένων 54,5 δισ. δολ. συναλλαγές M&A, 20,5 δισ. επενδύσεις VC και 1 δισ. επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης του β’ εξαμήνου του 2020 στις παγκόσμιες M&A, με 90% των συναλλαγών M&A το β’ εξάμηνο του 2020, μεταξύ των οποίων οι TD Ameritrade (22 δισ. δολ.), Credit Karma (7,1 δισ.), Vertafore (5,3 δισ.), Iberia Bank (2,5 δισ.) και Avaloq (2,2 δισ.).

Στην αμερικανική ήπειρο γενικότερα, μικτή ήταν η εικόνα των επενδύσεων στο fintech. Μετά από τρία ήπια τρίμηνα, κατά το δ’ τρίμηνο του 2020 στον Καναδά, οι επενδύσεις στο fintech ανέκαμψαν στα 438 εκατ. δολ. ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η εξαγορά ύψους 261 εκατ. της Paybright από την Affirm και η άντληση 86 εκατ. από την Wealthsimple. Στην Βραζιλία, εν τω μεταξύ, σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων στο fintech ύψους 506 εκατ. δολ. το δ’ τρίμηνο 2020 – με κορυφαία την άντληση 255 εκατ. δολ. από την Creditas – η οποία συνέβαλλε στο ετήσιο ρεκόρ του 1,4 δισ. δολ. του 2020.

Έσπασαν ρεκόρ οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη

Οι συνολικές επενδύσεις στο fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώθηκαν από τα 61,5 δισ. δολ. το 2019 στα 14,4 δισ. το 2020, λόγω της έλλειψης μεγάλων συναλλαγών M&A, όπως η εξαγορά ύψους 42,5 δισ. δολ. της Worldpay το 2019. Με την εξαίρεση των δραστηριοτήτων M&A, η ευρωπαϊκή αγορά fintech παρέμεινε πολύ ισχυρή. Το ρεκόρ τριμήνου για τις επενδύσεις VC το γ’ τρίμηνο του 2020 (3,1 δισ. δολ.) βοήθησε στην εκτόξευση των ετήσιων επενδύσεων στις περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο υψηλό των 9,25 δισ. δολ.

Οι εταιρείες πληρωμών και οι ψηφιακές τράπεζες (challenger banks) κυριάρχησαν μεταξύ των μεγαλύτερων συναλλαγών στην Ευρώπη, με αντλήσεις ύψους άνω των 500 εκατ. δολ. από τρεις εταιρείες: την Klarna με έδρα στη Σουηδία (650 εκατ. δολ.), την Polskie ePlatnosci με έδρα στην Πολωνία (587 εκατ.) και την Revolut με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο (580 εκατ. δολ.).

Σε χαμηλό εξαετίας οι συνολικές επενδύσεις στην Ασία

Οι συνολικές επενδύσεις στο fintech στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έπεσαν στα 11,6 δισ. δολ. το 2020 από τα 16,8 δισ. δολ. το 2019, καταγράφοντας χαμηλό εξαετίας. Μετά την άντληση 3 δισ. δολ. από την Gojek το α’ τρίμηνο του 2020, οι αυξανόμενες αβεβαιότητες της πανδημίας απομάκρυναν μεγάλο ποσό επενδύσεων από αναδυόμενες αγορές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο.  Ο κλάδος των πληρωμών έδειξε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην περιοχή. Κατά το β’ εξάμηνο του 2020, η αυστραλιανή eNett εξαγοράστηκε από την WEX με έδρα στις ΗΠΑ έναντι 577 εκατ. δολ., η αυστραλιανή Judo Bank άντλησε 209 εκατ. δολ., η Toss με έδρα στη Νότια Κορέα άντλησε 177 εκατ. και η ινδική Razorpay 100 εκατ.

Στην Κίνα καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. δολ. στη διάρκεια του 2020, με την πτώση αυτή να αντανακλά – σύμφωνα με την KPMG – την ωριμότητα της αγοράς πληρωμών της Κίνας, όπου κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός τεχνολογικών γιγάντων, καθώς και τις συνεχείς ρυθμιστικές αλλαγές στην χώρα. 

Αρκετές εισαγωγές στον ορίζοντα

Σε ό,τι αφοτά το 2021, σύμφωνα με την KPMG, λόγω της αύξησης της ζήτησης για ψηφιακές πληρωμές, ανέπαφες πληρωμές και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι επενδύσεις στο fintech αναμένεται να διατηρηθούν ισχυρές. Οι εταιρικές επενδύσεις αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές, καθώς οι εδραιωμένες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επιταχύνουν τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού. Εκτός των μοντέλων πληρωμών και πλατφόρμων, οι λύσεις B2B πιθανόν να προσελκύσουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως το 2021, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η ενσωματωμένη χρηματοδότηση και λύσεις «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Το Blockchain αναμένεται επίσης να κερδίσει έδαφος, καθώς οι λύσεις με βάση το blockchain και οι υπηρεσίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων γίνονται πιο δημοφιλείς.

«Με βάση τις ισχυρές εκτιμήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας στις αγορές δημόσιων εγγραφών, η δραστηριότητα εισαγωγών στο χρηματιστήριο πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το 2021, ειδικά αναφορικά με δημόσιες εγγραφές (IPO). Ήδη το α’ εξάμηνο του 2021 βλέπουμε μια σειρά ‘μονόκερων’ στον τομέα του Fintech να επιλέγουν την οδό της δημόσιας εγγραφής – είτε μέσω παραδοσιακών IPO ή μέσω συναλλαγών εταιρειών ειδικού σκοπού απόκτησης (SPAC) – και είναι πιθανόν να δούμε περισσότερες», ανέφερε ο Ian Pollari, Global Fintech Co-Leader της KPMG. «Θα αρχίσουμε επίσης να βλέπουμε μια ανάκαμψη της δραστηριότητας Εξαγορών & Συγχωνεύσεων σε όλο το εύρος, καθώς οι μικρότερες fintechs ενοποιούνται, οι εδραιωμένοι παίχτες αναζητούν να αποκτήσουν δυνατότητες που θα επιταχύνουν τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού και οι μεγαλύτερες fintech αγκαλιάζουν τις M&A ως μηχανισμό ανάπτυξης» εκτίμησε ο ίδιος.

«Η παγκόσμια αγορά των επενδύσεων στον χώρο των fintechs δείχνει την ανθεκτικότητα της και σηματοδοτεί τον σημαντικό ρόλο του οικοσυστήματος στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών στην μετά – covid εποχή» επισήμανε από την πλευρά του ο Μάκης Κριμιζής, γενικός Διευθυντής στην KPMG στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News