Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί στη Γερμανία η επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης

Καθυστερεί στη Γερμανία η επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης

Νέο εμπόδιο βρέθηκε στο δρόμο της επικύρωσης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα αντληθούν 750 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν είτε ως επιχορηγήσεις είτε ως δάνεια προς τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να υπογράψει το νομοσχέδιο επικύρωσής του, καθώς έχει ασκηθεί αγωγή κατά του Ταμείου την οποία και εξετάζουν οι δικαστικές αρχές.

Πέντε ενάγοντες κατέθεσαν αγωγή κατά του ευρωπαϊκού σχεδίου στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Κατατέθηκε έφεση έκτακτης ανάγκης και συνταγματική καταγγελία», δήλωσε ο εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο να βγάλει απόφαση το δικαστήριο σχετικά με την καταγγελία, όμως μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να αποφασίσει σχετικά με την έφεση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η γερμανική επικύρωση μπορεί να καθυστερήσει έως τον Ιούνιο, που θα είναι όμως σύμφωνο με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιθυμεί να καταβάλει τις πρώτες δόσεις των κεφαλαίων το καλοκαίρι.

Χθες Πέμπτη το κατώτερο σώμα του κοινοβουλίου Bundestag, υπερψήφισε με ασυνήθιστα μεγάλη πλειοψηφία σχεδόν 75% την επικύρωση, για να ακολουθήσει σήμερα το ανώτερο σώμα Bundesrat. Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί και από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το σχέδιο της Ε.Ε. θα δημιουργήσει ένα σημαντικό εργαλείο για να ξεπεραστεί η πανδημία, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να παραμείνει ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, θερμός υποστηρικτής του σχεδίου, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς τη «δημοσιονομική ένωση» και με την οποία τα κράτη μέλη θα παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News