Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 15:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Φειδωλοί» οι ηγέτες των κρατιδίων στην οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις 

Γερμανία: «Φειδωλοί» οι ηγέτες των κρατιδίων στην οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις 

Προειδοποιήσεις προς τις γερμανικές επιχειρήσεις απέστειλαν οι ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση από τον Ιανουάριο για τις εταιρείες που έχουν πληγεί από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊό, θα είναι λιγότερο «γενναιόδωρη».

Χθες Τετάρτη οι ηγέτες των κρατιδίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν να επεκτείνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έως τις 10 Ιανουαρίου, στην ύστατη προσπάθεια να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Η δεύτερη εφαρμογή αυτών των μέτρων μετά από την πρώτη την άνοιξη, τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και βάσει του πρώτου χρονοδιαγράμματος θα έληγαν στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με σκοπό τόσο οι Γερμανοί να γιορτάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όσο και για να αναζωογονηθούν τα καταστήματα από τις αγορές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. 

Με τα ισχύοντα μέτρα το Βερολίνο φερειπείν έχει εξαπολύσει μία δέσμη οικονομικής βοήθειας 15 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και 17 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αποσκοπώντας να αντισταθμίσει τις απώλειες έως και 75% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων. 

Ωστόσο οι πρωθυπουργοί της Σαξονίας και της Βαυαρίας, δήλωσαν ότι τα σχέδια αυτά θα αλλάξουν από τον Ιανουάριο κι έπειτα, κάτι που σημαίνει λιγότερη κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις.

Τα νέα σχέδια θα βοηθήσουν τις εταιρείες να καλύψουν τα προσαρμοσμένα τους κόστη, εντούτοις όπως επισήμανε ο Μάικλ Κρέτσμερ ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, η στήριξη αυτή δεν προβλέπεται να αντισταθμίσει τα χαμένα κέρδη ή τις απώλειες στο εισόδημα των επιχειρηματιών.

Η κρατική βοήθεια δεν μπορεί να είναι τόσο ευρείας κλίμακας όσο το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, επειδή απλά κοστίζει πάρα πολύ για να εφαρμοσθεί για μεγαλύτερη περίοδο. 

Από τη μεριά του ο ηγέτης της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ υποστήριξε ότι η στήριξη έως 75% επί των πωλήσεων τους δύο προαναφερθέντες μήνες, είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί επ’ άπειρον.

Όπως υπογράμμισε από τον Ιανουάριο η οικονομική βοήθεια θα είναι κάπως διαφοροποιημένη και θα στοχεύσει σε περισσότερους κλάδους σε σχέση με πριν.  

Την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την έκδοση νέου χρέους για το 2021 ύψους 180 δισ. ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News