Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Κατάφερε να διαφύγει το 2020 από την ύφεση ρεκόρ

Γερμανία: Κατάφερε να διαφύγει το 2020 από την ύφεση ρεκόρ

Το πλήγμα στη γερμανική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού ήταν τελικά μικρότερο από το αναμενόμενο το 2020, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ της Γερμανίας, καταφέρνοτας να αποφύγει την καταγραφή της χειρότερης επίδοσης στην ιστορία του, χάρη στην αμέριστη κρατική παρέμβαση με μέτρα στήριξης και διάσωσης. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το ΑΕΠ της χώρας πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 5%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ύφεση -5,1% και χαμηλότερα από το -5,7%, επίδοση που είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική ιστορία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και σημειώθηκε το 2009 στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. 

Όπως υπογραμμίζει η στατιστική υπηρεσία στην ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το γερμανικό ΑΕΠ, το δ ΄ τρίμηνο πάτησε φρένο, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η υποχώρηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι σε σύγκριση με το -9% που προβλέπεται να συρρικνωθούν οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, η ύφεση της Γερμανίας σαφώς και έχει μικρότερες διαστάσεις. 

Στην αποτροπή μεγαλύτερου εύρους ύφεσης συνέβαλαν στο μέγιστο οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, εξαπολύοντας μιας ευρείας κλίμακας δέσμη μέτρων για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Τα μέτρα αυτά μεταξύ άλλων περιελάμβαναν την παροχή ρευστότητας στις εταιρείες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στις ταμειακές τους ροές, κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας, φορολογικές περικοπές, επιδόματα με μετρητά προκειμένου να διατηρηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες σε ικανοποιητικά επίπεδα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και δημόσιες υποδομές. 

Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με τον υπουργό Οικονομίας να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου η γερμανική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανόδου. Βάσει των κυβερνητικών προβλέψεων του Οκτωβρίου το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 4,4% φέτος, με το ινστιτούτο Ifo να κάνει λόγο για ανάπτυξη ελαφρώς χαμηλότερη στο 4,2%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News