Business & Finance Δευτέρα 15/03/2021, 21:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Εντολή στην Alibaba να περιορίσει τη συμμετοχή της στα ΜΜΕ

Κίνα: Εντολή στην Alibaba να περιορίσει τη συμμετοχή της στα ΜΜΕ

Εντολή να αποχωρήσει από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που διαθέτει, έδωσε η κυβέρνηση της Κίνας στην Alibaba, καθώς στο Πεκίνο ανησυχούν για την επιρροή του τεχνολογικού κολοσσού στην κοινή γνώμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street  Journal.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αφότου οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εξέτασαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν στον όμιλο,  η κύρια επιχείρηση του οποίου είναι το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο. Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι η Αlibaba έχει συμφέροντα σε πολλές εταιρείες του κλάδου και ζήτησαν από την εταιρεία να καταλήξει σε ένα σχέδιο για να περιορίσει ουσιαστικά τη συμμετοχή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με πηγές.

Ο όμιλος Alibaba, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα, έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια στο χαρτοφυλάκιό του πλήθος μέσων ενημέρωσης, από την κινεζική εκδοχή του Twitter, το Weibo, έως δημοφιλείς έντυπες και ψηφιακές εταιρείες ενημέρωσης. περιουσιακών στοιχείων μέσων που εκτυπώνουν, εκπέμπουν, ψηφιακά, κοινωνικά μέσα και διαφήμιση. Επίσης η εταιρεία μετέχει σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ καθιστώντας πολύπλοκο τον υπολογισμό της συνολικής αξίας των συμμετοχών του ομίλου στα μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η WSJ, με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες έχουν συνολική αξία περισσότερο των 8 δισ. δολαρίων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η συμμετοχή στη Weibo αξίας 3,5 δισ. δολαρίων και οι μετοχές αξίας σχεδόν 2,6 δισ. δολάρια στη Bilibili, μια πλατφόρμα βίντεο που είναι δημοφιλής στους νεαρούς Κινέζους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News