Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η Apple  

Στο στόχαστρο της βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η Apple  

Έρευνα κατά της Apple έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βρετανίας (CMA), μετά από καταγγελίες ότι οι όροι που εφαρμόζει ο τεχνολογικός κολοσσός στο κατάστημα εφαρμογών του, δεν είναι δίκαιοι και ανταγωνιστικοί για τους προγραμματιστές των τρίτων εφαρμογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η έρευνα θα εστιάσει στο κατά πόσο η δεσπόζουσα θέση της Apple επηρεάζει το πως διανέμει τις εφαρμογές στις συσκευές της στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η πολιτική της μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείας στον κόσμο αναφορικά με τον τρόπο που αμείβεται από τους δημιουργούς τρίτων εφαρμογών και οι οποίες είναι διαθέσιμες από το App Store της Apple, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το App Store έχει κατασθεί μια “μηχανή” επιτυχίας για τους προγραμματιστές, εν μέρει εξαιτίας των αυστηρών προτύπων που υιοθετούμε -τα οποία εφαρμόζονται δίκαια και ισότιμα  σε όλους τους προγραμματιστές-, προκειμένου να προστατεύουμε τους πελάτες μας από κακόβουλα λογισμικά και να αποτρέπουμε τη συλλογή δεδομένων χωρίς τη συναίνεσή τους», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της. 

Στην Ολλανδία η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αρχίσει επίσης παρόμοια έρευνα, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της, ενώ πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε έρευνα σχετικά με τις χρεώσεις της εταιρείας στο App Store. 

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CMA Αντρέα Κοσέλι «οι διαμαρτυρίες ότι η Apple χρησιμοποιεί τη δεσπόζουσα θέση της για να εφαρμόζει όρους που δεν είναι δίκαιοι ή λειτουργούν ενάντια στον ανταγωνισμό και στη δυνατότητα επιλογής, χρήζουν προσεκτικής εξέτασης».  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News