Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 22:37
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την πρώτη από το 1974 αύξηση του εταιρικού φόρου προανήγγειλε η Βρετανία

Την πρώτη από το 1974 αύξηση του εταιρικού φόρου προανήγγειλε η Βρετανία

Το σήμα για αύξηση του εταιρικού φόρου το 2023 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κατά την παρουσίαση του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2021, κάνοντας επίσης λόγο για αύξηση των φορολογικων επιβαρύνσεων και σε φυσικά πρόσωπα. Η δήλωση αυτή τον τοποθετεί μεταξύ των πρώτων διαμορφωτών πολιτικής του πλανήτη που προετοιμάζουν ένα σχέδιο πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής μετά το τέλος της πανδημίας. 

Η πρώτη από το 1974 αύξηση του εταιρικού φόρου στη Βρετανία θα υποχρεώσει τις μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις να πληρώνουν ένα ποσοστό 25% από το 2023 συγκριτικά με το 19% που πληρώνουν σήμερα. Παράλληλα, το συνολικό ποσοστό φορολόγησης στην οικονομία αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1969.

Πριν όμως από την ημερομηνία έναρξης του εταιρικού φόρου, οι επιχειρήσεις θα απολαύσουν μία διετία μεγάλων φορολογικών απαλλαγών μέσω των οποίων θα βοηθηθούν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να επενδύσουν στηρίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ανάπτηξη, όπως χαρακτηριστικα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Στην ομιλία του στη βουλή, ο Σούνακ επανέλαβε το σχέδιό του να κάνει «ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αφότου η βρετανικη οικονομία συρρικνώθηκε 10% το 2020. Η Βρετανία έχει επίσης πληγεί με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη. «Οταν θα μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης, θα χρειαστεί να αρχίσουμε τις ενέργειες για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών και θέλω να είμαι ειλικρινής σήμερα για τα σχέδια που θα ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σούνακ ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα στα μέσα του 2022, έξι μήνες ενωρίτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί, χάρη στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού. Ωστόσο, οι απώλειες στην οικονομία που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ θα παραμείνουν και γι΄αυτό, όπως είπε, κρίνονται αναγκαία επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 65 δισ.στερλινών (91 δισ.δολαρίων) σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έως ότου αρθούν οι περιορισμοί τους επόμενους έξι μήνες.  

Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνεται και η παράταση για ένα πεντάμηνο του μεγαλεπήβολος προγράμματος της κυβέρνησης για διάσωση των θέσεων εργασίας, μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτοαπασχολούμενους και συνέχιση της έκτακτης αύξησης των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Αναφορικά με τον κρατικό δανεισμό, ο Σούνακ είπε ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, στα 234 δισ.στερλίνες ή στο 10,3% του ΑΕΠ έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 164 δισ.στερλίνες ή 7,4% του ΑΕΠ. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News