Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 22:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H πρόταση Μπάιντεν για αύξηση του κατώτατου μισθού θα πλήξει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

H πρόταση Μπάιντεν για αύξηση του κατώτατου μισθού θα πλήξει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Θα πλήξει την απασχόληση κατά 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, από το 2021 έως 2031 η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα έως τον Ιούνιο του 2025, προειδοποίησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Παράλληλα, θα αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 54 δισ.δολάρια την ίδια περίοδο. 

Από την άλλη πλευρά όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα απομακρύνει 900.000 Αμερικανούς απο τη φτώχεια έως το 2025, επισημαίνει η εν λόγω υπηρεσία στην προσπάθειά της να αποτιμήσει το κόστος της πρωτοβουλίας του Μπάιντεν να αυξήσει τους μισθούς. Συνολικά, η πρόταση αυτή θα αυξήσει τους μισθούς κατά 333 δισ.δολάρια τη δεκαετία, όμως ταυτόχρονα θα επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις, που θα κληθούν να επωμισθούν πολύ μεγαλύτερο εργασιακό κόστος. 

Η υπηρεσία εξηγεί ότι η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού θα συμβεί εφόσον θα αυξηθούν οι κυβερνητικές δαπάνες λόγω των υψηλότερων τιμών ειδών διατροφής και υπηρεσιών ως απόρροια της αύξησης των μισθών. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν επίσης και σε αύξηση των δαπανών σε ορισμένα προγράμματα, όπως επιδόματα ανεργίας. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν αντιδράσει σε αυτή την αύξηση του κατώτατου μισθού, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα περιττό βάρος στις επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της αγοράς απασχόλησης. 

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η Γερουσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει την πρόταση αυτή στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων του Τζο Μπάιντεν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News