Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 20:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Σε πλήρη απασχόληση οι ΗΠΑ το 2020 – «Ναι» στα επιδόματα σε οικογένειες με εισόδημα 60.000 δολαρίων ετησίως

Γέλεν: Σε πλήρη απασχόληση οι ΗΠΑ το 2020 – «Ναι» στα επιδόματα σε οικογένειες με εισόδημα 60.000 δολαρίων ετησίως

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση το 2022 εάν το πακέτο νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων εγκριθεί τελικά, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. 

«Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρουμε σε μία μακρόχρονη αργή ανάκαμψη. Ευελπιστώ ότι εάν περάσει το πακέτο μέτρων, θα έχουμε επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση το επόμενο έτος», είπε η Γέλεν στην πρώτη της εφ΄όλη της ύλης συνέντευξή της, που έδωσε στο CNN. 

Η μακροπρόθεσμη ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε ιστορικό υψηλό από τότε που άρχισε η πανδημία. Περίου το 40% των ανέργων βρίσκεται εκτός εργασίας για ένα εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με την αγορά εργασίας να έχει σήμερα 9 εκατ.άτομα λιγότερα από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 6,3% τον Ιανουάριο. 

Το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και τα επόμενα έτη, χωρίς νέα μέτρα στήριξης, τόνισε η Γέλεν, επικαλούμενη σχετική ανάλυση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Χωρίς πρόσθετα μέτρα, θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2025 για να μειώσουμε την ανεργία στο 4%. 

Η υπουργός Οικονομικών θεωρεί επίσης ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι με εισόδημα 60.000 δολαρίων ετησίως θα πρέπει να λάβουν επιδόματα στο πλαίσιο του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων. «Οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν τη βοήθεια θα διευκρινιστούν, όμως οι οικογένειες που ανήκουν στη μεσαία κοινωνική τάξη χρειάζονται βοήθεια», εξήγησε η Γέλεν. 

Προσέθεσε δε, ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν τον κίνδυνο τα νέα μέτρα στήριξης να προκαλέσουν πληθωρισμό. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αυτόν, όταν θα προκύψει». 

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αντίθετοι στην καταβολή επιδόματος 1.400 δολαρίων στα νοικοκυριά με εισόδημα 60.000 δολαρίων ετησίως, ζητώντας να μειωθεί το όριο στα 50.000 δολάρια. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News