Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 20:05
ΚΟΣΜΟΣ

Φερνάντες: Απειλεί με αύξηση φόρων ή ποσοστώσεων στις εξαγωγές για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό

Φερνάντες: Απειλεί με αύξηση φόρων ή ποσοστώσεων στις εξαγωγές για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό

Την απειλή ότι θα αυξήσει τους φόρους ή τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές εκτόξευσε στους αγρότες ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, καθώς αναζητά τρόπους για να ανακουφίσει οικονομικά τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλό πληθωρισμό. Οι προβλέψεις τον θέλουν να εκτινάσσεται εφέτος κοντά στο 50% από 36,1% πέρυσι.  

Εάν ο αγροτικός κλάδος συνεχίσει να πωλεί στο εσωτερικό τα προϊόντα με τις ίδιες τιμές με τις οποίες τα εξάγει, τότε η κυβέρνηση θα πάρει τον έλεγχο στα χέρια της, είπε ο Φερνάντες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Pagina/12. Επικαλούμενος ως παράδειγμα το βοδικό κρέας, είπε ότι οι οι τιμές εξαγωγής του έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, χάρη στη μεγάλη ζήτηση από την Κίνα, ενώ η εσωτερική κατανάλωση μειώνεται συνεχώς. 

«Εάν δεν εισακουστώ, θα αναγκαστώ να επιλύσω μόνος μου το πρόβλημα και δεν θα μπορούν να πουν ότι δεν τους προειδοποίησα», είπε ο Φερνάντες. 

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή γεννά ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι η Αργεντινή είναι κορυφαίος προμηθευτής γεωργικών εμπορευμάτων, οι τιμές των οποίων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά. 

Την ίδια στιγμή, ο Φερνάντες εξέφρασε την ελπίδα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα προσφέρει στην χώρα πιο «ευνοϊκούς» όρους. Το Μπουένους Αϊρες βρίσκεται εδώ και και μήνες σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση των όρων του χρέους τους ύψους 57 δισ.δολαρίων από το δάνειο του 2018 που είχε ζητήσει ο προκάτοχός του Μαουρίτσιο Μάκρι προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομικήκρίση η οποία οδήγησε την χώρα ακόμη πιο βαθιά στην φτώχεια.

Οπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών του θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στα τέλη του μηνός για να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ώστε να δοθεί στην χώρα του μεγαλύτερη ευελιξία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News